Županijske boje na državnom izboru branila Ždralovčanka Ivana Plašć

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – U Pitomači je proteklog vikenda održan izbor za Najuzorniju hrvatsku seosku ženu. Pobjedu je odnijela Međimurka Mateja Vranović, a bjelovarsko-bilogorske boje je branila Ždralovčanka Ivana Plašć, majka dvoje, djece, supruga, zaposlena žena i poljoprivrednica. Ona se, priznaje, nije kandidirala već su ju kandidirali i sama nije znala što ju čeka.

-Na kraju se ispostavilo da je to bilo uistinu jedno lijepo i hvalevrijedno iskustvo. Sklopila sam mnogo poznanstava i dobila uvid u to kako rade druge žene na svojim gospodarstvima tako da sam ja izbor iskoristila za vlastito učenje – kaže Plašć koja se osim proizvodima od magarećeg mlijeka predstavila i tradicijskim proizvodima.

Plašćevi neprestano uče i u vlastitoj proizvodnji. Na svom gospodarstvu uzgajaju magarce i proizvode magareće mlijeko s kojeg su proizvodnju proširili na kozmetiku. To je, kaže Ivana Plašć, bio logičan nastavak.

-Velik broj naših kupaca mlijeka imaju i probleme s kožom, a što smo više proučavali to magareće mlijeko i kako se ono koristi smo shvatili da jako puno proizvođača vani mlijeko koristi i za kreme upravo za probleme na koži – ističe Plašć koja s potražnjom nema problema. Ona se, kaže, i povećala u vrijeme pandemije.

Trenutno njihovim imanjem u Ždralovima šeće 70-ak magarica, magaraca i njihovih malih, ali ne planiraju Plašćevi stati na tome već razmišljaju i na proširenje na još jednu farmu jer bi u budućnosti željeli živjeti isključivo od toga.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!