Ekipa iz TUPŠ-a krenula s međunarodnim razmjenama

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Na sam Dan učitelja, Turističko-ugostiteljska škola Bjelovar je za eTwinning projekt dobila oznaku kvalitete što je izrazito obradovalo voditeljicu projekta kao i učenike koji su sudjelovali.

Naime, prije odobrenja Erasmus+ projekta “A sustainable table for multiculturalism and inclusion” partnerske ustanove pokrenule su eTwinning projekt putem kojeg su se ostvarili prvi koraci u suradnji. eTwinning projekt “Sustainability in the kitchen: Eat healthy across the Europe” završio je u studenom 2020. i tada je uslijedila prijava za oznaku kvalitete što se i ostvarilo.

U virtualnom projektu sudjelovali su učenici: Ivana Maljevac, Valentina Mrazović, Lana Štefović i Borna Mišković iz 3b razreda, Mihaela Zeljar, Mihael Lončarević i Dorijan Kliček iz 2c, Sara Bedeković iz 2d, Sara Roher, Filip Beneš, Lucija Šobak, Marija Markovinović, Marija Štimec i Matko Kurešević iz 2a dok je voditeljica bila Ana Špoljar. Svim učenicima dodijelit će se službena potvrda o sudjelovanju u projektu koji je dobio oznaku kvalitete.

Na temelju spomenutog eTwinning projekta razvila se ideja o pisanju Erasmus+ projekta što je i ostvareno te je projekt početkom prošle školske godine odobren. Zbog pandemije, provodile su se samo lokalne aktivnosti. Početkom ove školske godine konačno je provedena prva mobilnost.

Od 4. do 8. 10. 2021. socijalna pedagoginja Tatjana Bedeković i voditeljica projekta, nastavnica Ana Špoljar, sudjelovale su u prvoj razmjeni, samo za nastavnike, u sklopu Erasmus+ projekta “A sustainable table for multiculturalism and inclusion”.

Tijekom spomenutog razdoblja, nastavnice su predstavile svoju školu i obrazovni sustav te upoznale one partnerskih zemalja (Italija, Rumunjska, Bugarska i Poljska).

Održana su tri predavanja (Food and Environmental Sustainability, Junk Food and Health i Let’s RE-start from our Earth) te radionice Circular Economy i Reducing Food Waste.

Dogovoreni su datumi razmjena (mobilnosti) s učenicima i nastavnicima tijekom školske godine 2021./2022. (u ožujku će se ići u Rumunjsku, a u svibnju će Turističko-ugostiteljska i prehrambena škola Bjelovar ugostiti partnere iz spomenutih zemalja).

Domaćini su organizirali razgled Taranta i Martine France te posjet arheološkom muzeju Marta.

Najvažniji cilj je ostvaren, a to je međusobno upoznavanje i razmjena ideja koje će dovesti do daljnje realizacije projekta.

Tekst: Andrea Petrić, prof.i dipl.knjiž.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!