Državni tajnik u Bjelovar donio milijune kuna za nekoliko gradskih projekata

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Državni tajnik Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Velimir Žunac danas je bjelovarskom gradonačelniku Dariu Hrebaku uručio ugovore o sufinanciranju određenih gradskih projekata. Tom prilikom Hrebak se pohvalio kako se Grad svrstava u deset posto najboljih po povlačenju europskog novca.

– Grad Bjelovar je deveti grad u Hrvatskoj od 127 gradova po izvlačenju sredstava iz europskih fondova. Prije smo bili na dnu ljestvice, sada već četvrtu godinu zaredom smo među najboljima – naglasio je Hrebak. Smatra kako to svjedoči kontinuiranom provođenju projekata, no nakon manjih, uskoro će doći red i na veće projekte poput toplica i 6. osnovne škole. Trenutno najveći projekt u gradu je aglomeracija za koju će Bjelovar od Ministarstva regionalnog razvoja dobiti gotovo polovinu novca koji je trebao osigurati Grad.

– Obično su sufinanciranja od 60 do 80 posto, no u tu cijelu priču uskače Ministarstvo regionalnog razvoja koje gradovima od tih 20 do 40 posto može sufinancirati gotovo 50 posto čime Ministarstvo i Vlada osnažuju financijske pozicije gradova koji zbog te financijske injekcije mogu nastaviti još jačim tempom ići u nove projekte bez dodatnog zaduživanja. Grad Bjelovar trebao je osigurati 12 milijuna kuna za aglomeraciju, a od Ministarstva ćemo dobiti 5,8 milijuna kuna – naveo je.

Premda su Vodne usluge već osigurale 12 milijuna kuna za tu namjenu, sad će moći uložiti taj novac u druge investicije. Grad će od Ministarstva dobiti oko 10 milijuna kuna, najveći dio za aglomeraciju. Ostali novac predviđen je za građenje i opremanje dječjeg vrtića i jaslica u Gudovcu. Vrijednost tog projekta je oko 8,5 milijuna kuna, Grad je trebao izdvojiti 1,5 milijuna, a Ministarstvo je u tu svrhu osiguralo 848 tisuća kuna. Za sortirnicu vrijednu 43 milijuna kuna, osigurano je 38 milijuna iz europskih fondova, a 3,2 milijuna iz Ministarstva pa će Grad morati sudjelovati sa samo dva i pol do tri milijuna kuna. Ivan Ivančić, predsjednik uprave Vodnih usluga otkrio je odakle je povijesni projekt aglomeracije dosad sufinanciran.

– Projekt poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Bjelovar ukupne vrijednosti 257 milijuna kuna, od čega je 147 milijuna kuna iz EU fondova. Dio sufinanciranja smo već ostvarili od Ministarstva u iznosu 11,32 posto kao i od Hrvatskih voda, ostatak je 5,66 posto sredstava Vodnih usluga što smo preuzeli financiranje gotovo 12 milijuna kuna. Od toga ćemo vratiti 50 posto iz fonda regionalnog razvoja što je vrijedna injekcija za nova ulaganja u poboljšanje infrastrukture Bjelovara – izjavio je. Državni tajnik Žunac potvrdio je uspješnost projekta aglomeracije.

– Aktivnosti se zaista jako dobro odvijaju, puno bolje nego u mnogim drugim aglomeracijama u Hrvatskoj – istaknuo je. Gradonačelniku je poručio da nastavi pripremati dobre projekte jer će u narednom razdoblju imati mnogo prilika za njihovo sufinanciranje i preko Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, ali i preko ITU mehanizma. Hrebak je naglasio kako ima spremne projekte u vrijednosti oko 500 milijuna kuna. Dodao je kako vjeruje da će Bjelovar dobiti toplice jer je uvjeren u kvalitetu projekta. Naravno, prvo treba proći javni natječaj pa mu nitko ne može obećati da će se to i ostvariti, no državni tajnik Žunac još jednom je ponovio kako je najveća prednost bjelovarskih projekata njihova spremnost.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!