Osnovnoškolci u knjižnici učili o zdravoj prehrani

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Svjetski je dan hrane koji je u bjelovarskoj ‘maloj’ knjižnici obilježen na Spikaonici o zdravoj hrani na kojoj su o tome kako se hraniti zdravo sa stručnjacima debatirali učenici šestog razreda. Dodatna edukacija nije potrebna Lani Grudinić koja jako dobro zna što je, a što nije zdravo.

-Zdravo je jesti voće, povrće i ribu, a nezdravo je jesti puno ulja, hamburgere, pomfrit – navodi Lana.

Smije se pojesti i hamburger i čips i čokolada, ali samo ponekad dok bi češće na tanjuru trebalo biti povrće, riba, integralne cjelovite žitarice, mliječni proizvodi i voće. No, djeci su češće draže nezdravije namirnice, pa im hranu treba učiniti privlačnom jer monotono i ružno kod njih ne prolazi.

-Najčešće vole da im to bude interesantno oku, da se šareni ili da se mogu tome nasmijati i onda je to djeci zanimljivo – kaže nutricionistkinja Nikolina Sudarević.

Zanimljivo bi im moglo biti i da nešto pripreme sama pri čemu i za osnovnoškolce postoje jela koja mogu napraviti.

-Svi volimo nekakve salate, a one su vrlo jednostavne za napraviti kao i nekakav dressing – kaže nastavnik kuharstva u Turističko-ugostiteljskoj i prehrambenoj školi Bjelovar Zlatko Pavičić.

I naravno, hranu se ne treba tretirati kao smeće ako se namirnice mogu iskoristiti više puta, ističe nastavnica prirode i biologije u Prvoj osnovnoj školi Bjelovar Maja Puc.

-Ostavimo srčeko salate, pa dobijemo novu salatu ili od otpada hrane poput starih listova salate ili kore jabuke možemo napraviti kompost i koristiti ga za povrtnjak ili cvjetnjak – otkriva Puc.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!