Što u bjelovarskom rodilištu mogu očekivati rodilje pozitivne na covid?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – ‘Novo normalno’ neizbježne su riječi s kojima se susrećemo već više od godinu i pol dana. No, što kada te riječi nisu utješne baš svima. Čitateljica koja je u drugom stanju i treba roditi u siječnju 2022. godine u bjelovarskoj bolnici, izrazila je zabrinutost zbog informacije da se u OB Bjelovar majke koje su pozitivne na koronavirus, odvajaju od novorođenčeta. Da buduća majka ima opravdani razlog za strah, potvrdili su joj iz Udruge RODA koja se u prosincu prošle godine obratila bolnici s upitom. 

Bivši ravnatelj Ali Allouch tada je rekao da se sve radi prema uputama HZJZ-a pa da su tako i u rodilištu, u skladu sa smjernicama, oformili posebne prostore za opservaciju, kako za trudnice, rodilje tako i za novorođenčad.

– Ukoliko majci koja je na očigled zdrava i ima negativne epidemiološke anamneze stigne pozitivan bris, tada se i novorođenčetu odmah uzima bris na koronavirus. Međutim ako je novorođenče negativno na virus, a majke značajno bolesne (zbrinjavali smo dvije rodilje i dvoje novorođenčadi s izraženim simptomima bolesti), majke se uglavnom boje da ne zaraze svoje novorođenče, brinući za njihovu sigurnost. Tada se pristupa dogovoru kako da se novorođenče hrani. Majci se izlože svi stavovi o dojenju svih svjetskih relevantnih subjekata i tada ona odlučuje. Majka čiji je bris negativan kao i novorođenčetu po dolasku nalaza brisa, novorođenče ide u kontakt, dojenje, rooming in – rekao je Allouch u dopisu 4. prosinca 2020. 

Danas je situacija ipak drugačija, barem tako tvrde u bolnici, pa više nije važno je li majka pozitivna ili negativna na koronavirus. Kontaktirali smo Zdenku Mužinu, glavnu sestru rodilišta OB Bjelovar. Rekla nam je da se bebe od majki više ne odvajaju.

– Možda smo na početku jedno ili dvoje djece odvojili od majki. Mislim da nismo pogriješili, posebno jer tada još nismo bili toliko upoznati s covidom. Sada puno više znamo i više djecu ne odvajamo. No, i dalje testiramo sve trudnice kada dođu u bolnicu – rekla je Mužina. 

Prisjetili su se nedavno u rodilištu i prvog poroda majke pozitivne na koronavirus koji se odvio 1. listopada prošle godine. Kaže glavna sestra da su u početku bili problem i testovi na Covid pa se tako na PCR trebalo čekati po dva dana zbog slanja istog u Zagreb dok brzih testova kakve poznajemo danas nije ni bilo. Sada se, kaže, sve to odvija puno brže zahvaljujući laboratoriju u Bjelovaru.

– Za početak radimo brzi test i bez obzira bio on pozitivan ili negativan, radimo i PCR jer trudnica je hospitalizirana, a po svim smjernicama svi hospitalizirani trebali bi napraviti PCR test – dodaje. 

Nakon svega navedenog, čitateljici koja nam se javila, vjerojatno iznad glave visi ogroman upitnik jer, kako kaže, nedavno su joj u bolnici rekli da se dijete odvaja od Covid pozitivne majke. U rodilištu su joj rekli da, ukoliko žena dođe na porod i nema sa sobom negativan test, uzima joj se bris u bolnici i ako se porodi dok još nalaz nije gotov, dijete ne može dobiti k sebi dok nalaz ne stigne. Naravno, on mora biti negativan. 

Da zaključimo, bila novopečena majka pozitivna ili negativna na koronavirus, uz sebe će imati dijete – barem su to posljednja saznanja iz bjelovarske bolnice koja su, nadamo se, i konačna. 

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!