Bio je moralna vertikala i autoritet u svemu, vječito u potrazi za istinom

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Bjelovarčani će se danas oprostiti od svog omiljenog gimnazijskog profesora, Josipa Vusića. Otkako je preminuo prekjučer, u 93. godini života, generacije njegovih učenika, ali i drugih Bjelovarčana koji su ga poznavali, prisjećaju se doživljaja i iskustava s njim, što u školskim klupama, u što u neformalnim druženjima.

Po dobrom će ga uvijek pamtiti i bivša bjelovarska gradonačelnica Đurđa Adlešič.

-Profesor Vusić je bio prije svega sjajan čovjek. Voljeli vi fiziku ili ne, profesora Vusića smo voljeli svi, bojali ga se i poštivali ga. On je uvijek, uz fiziku, predavao i filozofiju i povijest, i širio horizonte opće kulture. Čovjek kojeg ćemo sigurno pamtiti. Osim kao sjajnog profesora, kao i čovjeka, i kao autoritet. Ako postoji netko tko je bio autoritet u svemu i tko je bio moralna vertikala, onda je to bio profesor Vusić. Njegov doprinos u otkrivanju istine o Lugu, uz mnoge druge koji su govorili, je neprocjenjiv, on je zapravo bio posljednji svjedok koji je odlučio govoriti i progovoriti, pa čak i kad je drugima nedostajalo hrabrosti – kazala je Adlešić.

Lijepe riječi o profesoru Vusiću ima i bivša predsjednica bjelovarske Matice hrvatske Anita Blažeković koja kaže kako joj je drago što prof. Vusića neće pamtiti kao ozbiljno i strogo lice iz razreda.

-Ja sam ga upoznala kao čovjeka koji je imao i smisla za humor, koji je bio topao i koji je pomagao sirotinju, to sam se iz prve ruke uvjerila više puta. Bio je spreman na razgovore iz mnogih drugih područja, ne samo iz fizike, jer njega zbog angažmana u Gimnaziji svi odmah automatski poistovjećuju isključivo s fizikom. Volio je strane jezike, uvijek je imao neka etimološka predavanja, znao je puno stvari iz povijesti i političke znanosti – otkriva Blažeković, dodajući kako će ga pamtiti prvenstveno po tome što je bio pošten čovjek.

-Besprijekorno pošten, odmjeren čovjek, jedna topla osoba, uvijek je težio za istinom. Ja sam ga upoznala istražujući žrtve Drugog svjetskog rata i poraća, mi smo to sve provjeravali, ne znam ni ja koliko puta, baš zbog tog znanstvenog dijela. Sve se moralo provjeriti – kaže Blažeković.

 

 

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!