U fokusu komunalne teme, gradonačelnik priznao vijećnicima da ga je zbog jedne stvari sram

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Vrlo pristojno i skromno prošao je današnji aktualni sat četvrte sjednice bjelovarskog Gradskog vijeća. Gradonačelnik Dario Hrebak i gradski pročelnici kratko su i jasno odgovarali na dobivena pitanja koja su se bazirala na kakvoću zraka u Bjelovaru, IT industriju, ponovno otvoreno pitanje spalionice pa sve do niza neasfaltiranih cesta na koje su vijećnici ukazali.

Aktualni sat započeo je pričom nezavisnog Dražena Medveda o naselju Ciglena te problemu uskog nogostupa koji je rađen još prije Hrebakove vladavine, a koji još nije dovršen. Osim pitanja planira li se uskoro nogostup dovršiti, napomenuo je Medved kako naselje nema mrtvačnicu, ali ni priključke za vodu na mjesnom groblju.

Dražen Medved

– U mjestu Ciglena pored škole nije obilježen ni pješački prijelaz. Predlažem da se on napravi s propisanom signalizacijom – napomenuo je Medved.

Gradska pročelnica za komunalne djelatnosti i uređenje prostora Kristina Kocur odgovorila je Medvedu da nogostup nije bio planiran za ovogodišnji proračun, no da se on može uvrstiti u Program održavanja te realizirati iduće godine. Prijedlog za pješački prijelaz je uvažen, a što se tiče mrtvačnice i groblja, predsjednik uprava Komunalac i Vodne usluge Ivan Ivančić Medvedu je odgovorio da je to u ingerenciji lokalne samouprave.

Gradsku vijećnicu stranke Centar Danijelu Hajdinjak Prihić zanimalo je kakav je status zemljišta Bjelovarskog vrta gdje je dala prijedlog da na tom području stručan tim osmisli projekt iz ITU mehanizama.

– Moje drugo pitanje, ali i prijedlog koji sam predložila i na odboru za Zdravstvo i socijalnu politiku je u vezi mjerenja kakvoće zraka. Zanima me postoji li mogućnost da Grad i Županija sufinanciraju mjerni uređaj te hoće li i na koji način građani sudjelovati u proračunu grada? – pitala je.

Danijela Hajdinjak Prihić

Hajdinjak Prihić odgovorila je voditeljica Odsjeka za naplatu i pravne poslove Željka Vizi.

– Nažalost, moram reći da Grad Bjelovar nije u cijelosti nadležan ni za postupanje ni rješavanje postupaka vezanim za Bjelovarski vrt. RH putem nadležnog općinskog državnog odvjetništva u Bjelovaru vodi postupak predaje dijela bivšeg Bjelovarskog vrta. Kao što znate, kada je u pitanju sudski spor, ne možemo komentirati odluke. No, mogu reći da se nekretnina vodi u zemljišnim knjigama kao nerazvrstano poljoprivredno zemljište – rekla je Vizi.

Gradonačelnik Hrebak ispričao se stanovnicima Ciglene što nogostup još nije dovršen uz riječi da ga je sram.

– Za sve je odgovor aglomeracija, moramo pratiti njezin financijski tijek. Što se tiče Bjelovarskog vrta, ITU mehanizam je tu savršen, postat ćemo vlasnici kad tad, no sada je to pravni problem – rekao je Hrebak dodajući kako rješavanje problema kvalitete zraka potpuno podržava. Proračun će ići u javno savjetovanje 8. studenog pa pozivam sve građane da se uključe i kažu što smatraju da proračunu nedostaje. Sljedeća faza je IT aplikacija, no moraju svi biti svjesni da aplikacije i koštaju – kaže Hrebak.

Pitanje koje je je na sjednici uputio Damir Bajs vezano je za spalionicu, a zanimalo ga je u kojem je to postupku jer radi se o brojnim nejasnoćama. Odgovor mu je dala pročelnica Kocur.

Damir Bajs

– Tvrtka Produzione Eco nije podnijela zahtjev za izdavanjem građevinske dozvole već je Ministarstvo graditeljstva proslijedilo zahtjev Gradu za izdavanje potvrde o usklađenosti zahvata s prostornim planovima – kaže. Bajs je nadalje objašnjenje situacije i od strane Kocur, ali i od gradonačelnika, zatražio u pismenom obliku.

Što se točno događa s IT industrijom u gradu Bjelovar? Zanimalo je to vijećnika Domovinskog pokreta Matea Horvata koji kaže da su neke tvrtke odlučile otići iz grada.

– Kada sam prvo u pismenom obliku dobio ovo pitanje, doživio sam šok i upalio mi se alarm. Nazvao sam četiri najveće IT tvrtke i nitko od njih o tome ne pomišlja, štoviše, planiraju zaposliti nove ljude. Molim vas kao vijećnika koji, samom funkcijom nosi odgovornost, da mi navedete točno tvrtke za koje ste čuli da odlaze iz grada – poručio je Horvatu gradonačelnik.

Nastavila su se redati pitanja vezana za ulice i neasfaltirane ceste na što su se i pročelnica Kocur, ali i Hrebak ponavljali riječima da je „aglomeracija prioritet“. Primjerice, vijećnika Ivana Vlašića zanimalo je rješavanje problema Ulice Milana i Naste Rojc te križanje ulice Pere Biškupa i Milana Šufflaya dok je predsjednik Gradskog vijeća Nenad Martinovski prenio poruke mjesnih odbora iz Hrgovljana te Ždralova koji se također tiču nepreglednih ili neasfaltiranih ulica.

Pitanja su se u tolikoj mjeri vezala za ono što, kako kaže gradonačelnik, često sluša da je zamolio Ivana Ivančića da iznese tijek aglomeracije kao znak koliko se radi i što je prioritet.

Sve u svemu, sjednica je gotovo pa prošla bez povišenog glasa. O čemu su se Hrebak i Bajs ipak barem malo morali sukobiti, donosimo u sljedećem tekstu o Gradskom vijeću.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!