Što kad knjigu iz knjižnice pojede pas, sakrije bivši dečko ili ukrade lopov na bankomatu?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Uslugama Narodne knjižnice ˝Petar Preradović˝ Bjelovar koristi se preko pet tisuća aktivnih korisnika koji u prosjeku posude više od 350 knjiga dnevno. Stoga nije ni čudno da neki od njih ponekad jednostavno zaborave vratiti knjigu. Bar na neko vrijeme. Ali, to su zaista iznimke, uvjeravaju nas u bjelovarskoj knjižnici.

-Većina naših korisnika zaslužuje pohvalu jer se savjesno pridržavaju roka posudbe knjižnične građe. Međutim, kao i sve ostale knjižnice u Hrvatskoj i svijetu, i mi imamo određen broj mrvicu zaboravnih korisnika koji ponekad smetnu s uma da knjige koje posude u knjižnici ipak u nekom određenom roku treba i vratiti – kaže nam knjižničarka informatorica na Odjelu za odrasle bjelovarske knjižnice Tihana Lončarić.

Dodaje kako s povratom građe korisnici najčešće kasne po nekoliko dana, ali ima i onih koji knjige zaborave vratiti tjednima, mjesecima, pa čak i godinama. Tako u bjelovarskoj knjižnici imaju zabilježen slučaj u kojem su knjige vraćene čak nakon dugih 13 godina! Izgovora za kašnjenje stvarno ima svakakvih – od onih ozbiljnih i opravdanih, preko smiješnih i simpatičnih do pomalo bizarnih.

-Mnogo naših zaboravnih korisnika kao glavnog krivca i opravdanje zašto dugo nisu vratili knjigu, navodi upravo putovanja, odmore i ljetovanja. Knjige im vrlo često ostanu u apartmanima na moru, u hotelima u inozemstvu ili im slučajno ostanu na sjedalu u vlaku, autobusu ili avionu – priča nam Tihana.

Neki se pak, dodaje, opravdavaju prekidom prijateljskih ili romantičnih veza. Nakon burnih svađa i dramatičnih rastanaka, knjige ostanu malo duže van dosega jer su zaboravljene u stanu bivše djevojke ili momka, ili ih ljutita frendica, koja je isto čitala posuđenu knjigu, iz osvete ne želi vratiti.

-Ima onih korisnika koji posuđenu literaturu trebaju za polaganje ispita ili pisanje ocjenskih radova. Kad napokon polože ispit ili obrane diplomski rad, u silnom veselju i slavlju zaborave na naše knjige koje po nekoliko mjeseci stoje odložene na stolu ili polici u stanu dotičnog korisnika prije nego što ih se vrati u knjižnicu. To su neke situacije u kojima se knjige, iako nakon malo dužeg vremena, ipak vrate u knjižnicu žive, zdrave i čitave – otkriva naša sugovornica.

No, nažalost, vrlo čest razlog kašnjenja s povratkom knjiga u knjižnicu je oštećenje ili gubitak knjiga.

-Nekima knjige padnu u kadu ili bazen. Neki ih slučajno odlože pored bankomata kada podižu novac, a zatim ih ondje slučajno zaborave i više ih nikad ne nađu. Neke su knjige na različite načine podlegle razigranoj dječici bez nadzora i skončale kao bojanke ili papir za origami. Bilo je i slučajeva u kojima su knjige našim korisnicima podmuklo ukradene ili su misteriozno nestale u selidbi iz stana u stan. Ponekad se dogodi da korisnik proda svoj auto u kojem je ostala i knjiga posuđena u knjižnici, te ona tako, skupa s autom, nepovratno ode novom vlasniku. Također, česti krivci su i bjelovarski kućni ljubimci koji su veliki obožavatelji knjiga, ali ne u čitateljskom, nego u gastronomskom smislu – govori nam Tihana.

Ali najčešći krivac za kašnjenje s povratkom knjiga u knjižnicu je upravo prokrastinacija.

-Korisnicima se često dogodi da malo zaborave na rok posudbe knjiga nakon čega im zadatak povratka knjige u knjižnicu postaje neugodan te se prepuštaju osjećaju srama i straha od suočavanja s knjižničarima. Pa tako odgađaju i odgađaju, vrijeme polako i sigurno prolazi, a oni u šetnjama gradom knjižnicu obilaze u širokom luku, noćima nemirno spavaju i sanjaju jezikove juhe ljutitih knjižničara – smije se Tihana.

Za takve naša sugovornica ima poruku.

-Ako među čitateljima ima takvih korisnika knjižnice, iskoristila bih ovu priliku da ih uvjerim kako mi knjižničari ipak nismo tako strašni i da ne grizemo, da smo zapravo najzadovoljniji kad nam se knjige sretno vrate u knjižnicu, bez obzira na vrijeme koje je prošlo. Pa evo, pozivam sve korisnike da sada iskoristite ovu priliku kada u Knjižnici na svim odjelima opraštamo zakasnine za svu dugo nevraćenu građu.  Dakle, sve što ste posudili kod nas, a niste dugo vratili, možete do kraja Mjeseca hrvatske knjige, odnosno do 15. studenoga, vratiti besplatno. Nemojte se sramiti, nemojte se bojati, slobodno nam dođite, neće vam se ništa ružno dogoditi. Naprotiv, moći ćete posuditi nove knjige kako biste čitali, učili i istraživali. Čitajmo da ne ostanemo bez riječi i vidimo se u knjižnici! – zaključuje Tihana.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!