Poučna šumska staza spasila stogodišnja stabla hrasta

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Još jedna prirodna oaza Bjelovara- šuma Lug dobiva novo ruho. Zahvaljujući 742 tisuće kuna vrijednom projektu financiranom iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj danas je počelo uređenje kilometar duge poučno-tematske staze. Uredit će se i dodatno opremiti dječje igralište, a to je tek dio popratnih sadržaja.

-Bit će postavljeno deset smjerokaza kretanja duž poučno-tematske staze, jedno odmaralište natkrivenog tipa, dakle sjenica, vidikovac otvorenog tipa oko kojeg će biti postavljeno sedam drvenih informativno-edukativnih ploča kao i pet drvenih skulptura životinja – navela je na uvodnoj konferenciji projekta Ivana Bekavac iz gradskog EU tima.

Posebno je važan edukativan dio kroz koji će se šetači moći upoznati s biljnim i životinjskim svijetom, ali i povijesti šume Lug, šume koja je itekako važna za Bjelovar.

-Šuma Lug je važna zbog svega onog što se ovdje događalo i želimo da ona postane i okupljalište većeg broja Bjelovarčana koji će moći saznati što je šuma Lug skrivala sve ove godine – ističe gradonačelnik Dario Hrebak.

Poučno-tematska staza kod Spomen-područja Lug je i sačuvala život 140 godina starim stablima hrasta lužnjaka koja su Hrvatske šume u sljedećih deset godina planirala posjeći. Sada će i dalje ponosno stajati, a radit će se samo sanitarna sječa.

-Samo bolesna stabla redovito svake dvije do tri godine idu van, a to je zbog sigurnosti građana – kaže revirka Hrvatskih šuma Tatjana Faletar.

Poučno-tematska staza bi trebala biti gotova do proljeća.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!