Na akciji mjerenja otkriven i šećer daleko iznad granice normale

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – U povodu Svjetskog dana dijabetesa u Bjelovaru je danas (subota 13.11.) u organizaciji doktorice Maje Marušić Marić, internistice sa subspecijalizacijom endokrinologije i dijabetologije održana akcija mjerenja šećera u krvi. U prolazu su se prekontrolirati i Milko i Željka koji nemaju razloga za brigu.

-Šećer mi je 5,2. Mislim da je to dobro, ove djevojčice tu su mi rekle da je dobro. Ja imam šećer 6,4 i to je dobro s obzirom na to da sam doručkovala, a i na moju dob je to jako dobro – rekli su nam Bjelovarčani koji su šetnju korzom nakratko prekinuli zbog akcije mjerenja šećera u krvi.

I dok su gospodin Milko i gospođa Željka mogli bezbrižno nastaviti s danom, njihov sugrađanin Đuro Čop je doživio neugodno iznenađenje.

Gospodin Đuro se neugodno iznenadio

-Strašno, strašno! Nisam nikada imao tako visoki šećer, najveći mi je bio šest. Popio sam kavu i rekao ‘ajde, kada je akcija da prekontroliram’ i sada vidim 9,1. Šok – u nevjerici je taj Bjelovarčanin koji nikako, kaže, nije očekivao da će nakon što nije pojeo ništa posebno “natući” toliki šećer, pogotovo jer mu je prije mjesec dana bio u granicama normale.

Nekoliko građana je upućeno da se jave se svom liječniku i prekontroliraju šećer natašte. Normalna razina šećera u krvi natašte je do 5,6. Od 5,6 do 6,9 je predijabetes, a sve iznad toga se smatra dijabetesom. Ta se bolest često ne otkrije na vrijeme jer se zbog njenih simptoma građani često ne zabrinu.

-Simptomi su umor, slabost, vrtoglavica, omaglica, pojačano mokrenje, pojačana žeđ, ali ljudi tome često ne pridaju pažnju – kaže doktorica Marušić Marić.

Doktorica Marušić Marić u razgovoru s građanima

Pažnju često ne pridaju ni osobe koje znaju da boluju od šećerne bolesti, pa je tako i u današnjoj akciji zabilježen šećer od 14,9 kod pacijenta koji ima dijagnozu, ali se ne drži preporučene prehrane niti se sjeća kada je posljednji put bio kod liječnika. S tim se često sreće u kliničkoj praksi.

-Preolako shvaćaju svoju bolest i ne idu na kontrole, ne pridržavaju se pravila, a kod dijabetesa tipa 2 je najveći angažman upravo od strane pacijenta. Ako se oni ne pridržavaju ničega, što god da im mi dali od terapije neće biti dovoljno – upozorava doktorica Maja Marušić Marić.

Šećer u krvi je prekontrolirao i župan Marko Marušić

Ključni su pravilna prehrana, tjelovježba i redovite kontrole zbog čega su akcije besplatnog mjerenja šećera u krvi bitne. Posebice u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji koja je po broju oboljelih od dijabetesa treća u zemlji s prevalencijom od gotovo deset posto.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!