Profesorica Valerija Turk Presečki duboko dirnula učenike pričom o Vukovaru

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Iz Medicinske škole Bjelovar su nam poslali priopćenje o načinu na koji su obilježili Dan sjećanja na žrtvu Vukovara. Prenosimo ga u nastavku.

Medicinska škola Bjelovar svake godine organizira program u povodu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara. Ove je godine, bez obzira na važnu tridesetu obljetnicu, obilježavanje bilo usklađeno s epidemiološkim mjerama. Bio je to mali program za trajna sjećanja.
Vukovar je simbol velikih vrijednosti poput slobode, čovječnosti, istine, humanosti i domoljublja i sazdan je od brojnih priča pojedinaca. Ovih dana, kada se prisjećamo žrtve i stradanja grada Vukovara, najbolji je način da održimo sjećanja priča. Priču o Vukovaru, obiteljskim stradanjima, ali i nadi i obnovi Vukovara ispričala je učenicima Medicinske škole Bjelovar profesorica povijesti Valerija Turk Presečki. Susret je održan u školskoj knjižnici 16. studenoga 2021.
Valerija Turk Presečki u svom je emotivnom svjedočenju povezala tugu, ponos i hrabrost, što je kod učenika izazvalo lavinu emocija. Valerija je ispreprela priče o svom odrastanju u ratnom okruženju, plovidbi Dunavom, muzeju, odlasku iz Vukovara, boravku u Dugoj Uvali, gimnazijskim danima u Bjelovaru, jednom pismu, važnosti obiteljskih fotografija… Istovremeno je ukazala i na neke od svevremenih životnih mudrosti važnih za mlade ljude u formativnim godinama kao što su obrazovanje, suočavanje s poteškoćama, pozitivni stavovi te je dokazala da i iz najtežih situacija postoji izlaz.

Učenici su imali priliku napisati svoje impresije i evo što je napisala jedna učenica:

Današnje predavanje me se dojmilo. Rekla bih da je predavanje bilo vrlo emotivno, prikazali ste nam svoju drugu stranu, svoju ranjivost i u jednu ruku hrabrost jer ste sa 16 godina prošli kroz ono što mi ne možemo ni zamisliti.

Za kraj možemo reći da je to bio sat povijesti za pamćenje! 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!