Predstavljen prigodni žig s likom rukometnog velikana Pavla Jurine

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – U povodu desete godišnjice smrti rukometaša Pave (Pavla) Jurine, danas je predstavljen prigodni žig s njegovim likom koji je nastao u suradnji Hrvatskog društva olimpijske filatelije i memorabilije, Rukometnog kluba Bjelovar te Hrvatske pošte. Više o tome iznio je direktor RK Bjelovar, Miroslav Habijanec.

-Hrvatsko društvo olimpijske filatelije i memorabilije pokrenulo je projekt dugoročni obilježavanja datuma rođenja, godišnjica smrti ili velikih događanja hrvatskih olimpijaca, paraolimpijaca i osvajača svjetskih medalja, ne samo olimpijskih. Sukladno takvoj programskoj orijentaciji, zajedno s Rukometnim klubom Bjelovar i Hrvatskom poštom izrađen je prigodni žig s likom Pavla Jurine koji stupa u uporabu današnjim danom na njegovu desetu godišnjicu smrti. Iz Društva su nas kontaktirali prije 40-ak dana. Ja sam se odmah složio s tim, kontaktirali smo Jurininu suprugu Vesnu jer smo trebali pristanak obitelji da se taj žig uopće izradi. Mislim da je to odlična stvar, normalno da nam je drago da se tu radi o Pavlu Jurini, ali ima i puno drugih hrvatskih sportaša koji su sigurno zaslužili da se njihovi grbovi jednog dana nađu u pošti kao prigodan žig – ističe.

Stjepan Obran, dugogodišnji Jurinin prijatelj i suigrač o njemu ima samo riječi hvale.

-Pavle je bio specifičan čovjek, a usudim se reći, i jedan od najboljih igrača na toj poziciji na kojoj je on igrao. Rijetki su takvi koji su igrali oba smjera – kaže Obran. Napominje kako se danas rukomet igra drugačije, no mladi bi se trebali ugledati na starije.

Habijanec također drži kako je Jurina bio najbolji vanjski desni igrač na svijetu, a ukratko je predstavio njegovu biografiju.

-Pavle Jurina rođen je 2. svibnja 1955. u mjestu Ledenik nedaleko Našica. Igraču karijeru počeo je u ondašnjem RK Partizan Našice od 1972. do 1976. godine, kad dolazi u RK Bjelovar i osvaja s tadašnjim Partizanom Bjelovar dva prvenstva Jugoslavije i jedan kup Jugoslavije. Nastupao je 140 puta za reprezentaciju Jugoslavije, bio je osvajač medalja na Svjetskom prvenstvu i Mediteranskim igrama, a isto tako osvojio je zlatnu olimpijsku medalju kao kapetan tadašnje reprezentacije Jugoslavije 1984. na Olimpijskim igrama u Los Angelesu. Nakon završene igračke karijere u Bjelovaru, nastavlja karijeru u Italiji. Dok se vratio u Bjelovar, bio je sportski djelatnik u RK Bjelovar, dakle tajnik kluba. Završio je i za trenera rukometa, no tragičnim okolnostima prerano je završio svoj život – navodi Habijanec.

Zamjenik bjelovarskog gradonačelnika, Igor Brajdić nije imao puno za dodati jer su, kako kaže, Jurinini suigrači sve rekli.

-Pavle Jurina jedan je od velikana bjelovarskih koji je u sportskom smislu postigao sve što se može postići, od međunarodnih, svjetskih, olimpijskih medalja. Sve je to on ostvario. Ovo je još jedan dokaz da je grad Bjelovar grad rukometa i da ćemo naše velikane uvijek pamtiti.

Direktor RK Bjelovar kazao je kako bi se na ovakav način ubuduće trebale obilježavati i druge važne godišnjice.

-U razgovoru s tajnikom Hrvatskog društva olimpijske filatelije razgovarali smo da bi se tako nagodinu obilježila i obljetnica od 50 godina osvajanja kupa europskih prvaka RK Bjelovar te 50. godišnjica od osvajanja zlatne olimpijske medalje u Munchenu u kojem su nastupala trojica Bjelovarčana – naglasio je. Mladim rukometašima poručio je kako nikad nije kasno za velika postignuća i medalje, premda one nisu najvažnije.

-Najvažnije je da djeca budu u sportu, kroz sport stječu ne samo medalje, nego i veliki broj prijatelja koji ostaju za cijeli život – zaključio je Habijanec.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!