Zašto je Dom kulture pripao KMC-u, a ne CUK-u?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Novouređenim Domom kulture će upravljati Kulturni i multimedijski centar Bjelovar. U konkurenciji je bio i Centar za cjeloživotno učenje i kulturu Bjelovar, ali gradonačelnikov izbor koji je potvrdilo i Gradsko vijeće je ipak KMC na čelu s Denisom Hladišem. Vijećnici su se složili da bi novouređenim bjelovarskim hramom kulture mogao uspješno upravljati i CUK koji ima iskustva s kazališnim radom, ali i naglasili kako razumiju logiku da Dom kulture ipak bude u okrilju ustanove koja se bavi isključivo kulturom. No, ipak su i prigovorili što je ravnatelj KMC-a Denis Hladiš bio na Hrebakovoj listi za vijeće na lokalnim izborima. Gradonačelnik pak kaže da se on prije svega vodio onim što su mu rekle stručne službe Grada.

Dario Hrebak

-Nijanse su bile male, sitne, meni su pročelnice i revizorica to predložili. Oni su mi rekli da je bolje uzeti našu ustanovu koja se sto posto financira jer je to pravilnije i taj detalj je presudio – tumači Dario Hrebak koji političke konotacije odbacuje i dodaje da bi mu da je prošao CUK prigovorili što je njegova čelnica Zvjezdana Galkowski u HDZ-u s kojim je u koaliciji.

Ravnateljica Centra za cjeloživotno učenje i kulturu Bjelovar Zvjezdana Galkowski ne krije da joj je žao što upravljanje Domom kulture nije pripalo ustanovi koju ona vodi, ali odluku prihvaća.

-Kazališno-scensku djelatnost imamo u našim djelatnostima i sve ove godine od zatvaranja kazališta smo bili jedina ustanova koja je organizirala gostovanja kazališnih predstava i BOK Fest je još uvijek kod nas što se tiče logistike, pa je bilo logično da mi iskažemo interes i izrazimo spremnost na prihvaćanje te odgovornosti upravljanja Domom kulture. Gradonačelnik je odlučio drugačije i to je legitimno – kaže Galkowski i dodaje da oni u CUK-u nastavljaju raditi i dalje te se nada da će ih Grad i ubuduće podržavati.

Zvjezdana Galkowski

Što se samog KMC-a koji preuzima Dom kulture tiče, on zbog novog obuhvata posla planira zapošljavanje jedne osobe koja će brinuti o tehnici i rasvjeti dok će povremeno na ugovor o djelu raditi osoba zadužena za osmišljavanje programa. U proračunu za sljedeću godinu je Kulturnom i multimedijskom centru osigurano tri milijuna kuna, ali taj je iznos okviran. No, bjelovarska gradska vlast je jasna u poruci da se od Denisa Hladiša očekuju uštede.

-Na nama je da iskontroliramo gospodina Hladiša i da iznos od tri milijuna bude daleko manji. U ovom trenutku ne znamo koliko će točno biti iznos, teško ga je odrediti jer će to odrediti tržište. Gospodine Hladiš, molim da se taj iznos smanji u najvećoj mogućoj mjeri, rebalansirati se može samo na manje. Nemojte slučajno da ovaj iznos ode na više – poručio je Hrebak.

Denis Hladiš koji će sada biti šef kina i kazališta, odnosno Doma kulture najavljuje da će sve planove o upravljanju predstaviti na konferenciji za medije.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!