Uz autoricu “Bilogorske čarolije”, djeca se upoznala s mitološkim bićima

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Na Dječjem odjelu knjižnice Petar Preradović jučer se održala “Radionica bajki” odnosno čitanje ulomaka iz bajki Bilogorska čarolija i crtanje likova iz knjiga. Radionicu je održala autorica knjiga Bilogorska čarolija Romana Kovačić. Knjiga ima dva nastavka, a autorica već razmišlja i o trećem.

– Knjige su vezane uz godišnja doba, a naziv Bilogorska čarolija dobile su jer se radnja odvija na Bilogori odnosno u bilogorskoj šumi. Likovi u knjizi su bilogorska mitološka bića te neka moja izmišljena pića. Pjevaju se stare pjesmice, a ima tu i zagonetki, sve je zapravo vezano uz Bilogoru. Samo neki od mitoloških bića su glođani, coprnjice, vile i slično – kaže Kovačić.

Nema puno zapisa o bjelovarskoj mitologiji što je jedan od glavnih razloga zašto se Kovačić odlučila pisati baš o toj temi.

– Kada sam išla istraživati, pronašla sam zapise od Zvonimira Lovrenčevića. No, bilo je toga premalo. Nije to toliko promovirano ni zabilježeno. Tako sam odlučila napisati bajku s mišlju da će ostati djeci, ali i da će se stariji moći prisjetiti svog djetinjstva i priča – rekla je.

Prvi nastavak zove se ”Bilogorska čarolija: Prinčeva staza”, a tema je ona jako poznata – borba između dobra i zla.

– Radnja bajke odvija se u proljeće na Bilogori koja je smještena u sjevernoj Hrvatskoj. Ona je po svojoj visini najmanja, ali po svojoj površini jedna je od najvećih hrvatskih gora. Na njoj žive drevna bilogorska mitološka bića pod imenom “danje” – kaže autorica.

”Bilogorska čarolija: Vilenjsko igrišće” druga je bajka u cjelini Bilogorska čarolija. Radnja se odvija u jednom zimskom danu/noći na Bilogori. Coprnica provodi svoj plan osvete i uništavanja Bilogore dok ostali likovi smišljaju i provode plan za spas Bilogore.

Osim na Dječjem odjelu bjelovarske knjižnice, ove posebne bajke mogu se pronaći u knjižnicama diljem Hrvatske, u knjižari Hoću knjigu u Zagrebu, Splitu, Varaždinu i Rijeci te u Bjelovaru u Adela knjigici.   

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!