Učenici Medicinske pretresli brojne teme s Ivanom Šojat

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U ponedjeljak 6. prosinca 2021. u knjižnici Medicinske škole Bjelovar održan je virtualni književni susret s Ivanom Šojat, a voditeljice su bile učenice 3. c razreda Sara i Tara Laktaš. Književni susret s Ivanom Šojat jedna je od brojnih aktivnosti koje su organizirane u Medicinskoj školi Bjelovar u povodu obilježavanja Godine čitanja.

Ivana Šojat jedna je od najboljih suvremenih hrvatskih književnica, autorica velikog broja romana, zbirki priča i poezije, ali i prevoditeljica te kazališna djelatnica. Širok je krug tema o kojima piše, a dobitnica je brojnih nagrada i priznanja za svoje stvaralaštvo. Nagrađeni su i njezini romani koji su usmjereni na školsku populaciju. Povod susreta bio je jedan od novijih romana Ivane Šojat namijenjen mlađoj čitateljskoj publici. Riječ je o romanu Zmajevi koji ne lete (u izdanju Naklade Ljevak) koji je uvršten u izbornu lektiru za učenike Medicinske škole Bjelovar. Zmajevi koji ne lete priča je o ovisnosti i borbi za povratak u svakodnevni život, a na temelju romana nastala je i hvaljena kazališna predstava. Uz razgovor o knjizi, učenike su zanimale i općenite teme vezane za zadaće umjetnosti (književnosti, kazališta, glazbe) u suvremenom svijetu, stvaranje književnih djela, vezu fikcije i stvarnosti, terapeutsko djelovanje čitanja, književne uzore, suvremenu hrvatsku književnost… Učenici su imali priliku čuti pregršt lijepih rečenica, a kada bi se pokušalo izvući ključne misli i ideje ovoga susreta, valjalo bi navesti sljedeće: iskrenost i hrabrost u pisanju, istraživanje i čitanje kao uvod u pisanje,  nedostatak komunikacije u svijetu društvenih mreža namijenjenih komunikaciji, loši uzori koje nude mediji, letjeti je isto što i padati….

-Važnost i vrijednosti čitanja bila je završna poruka Ivane Šojat. Učenicima je poručila da čitajući otkrivamo nove svjetove, budimo u sebi posebnu vrstu senzibilnosti za svijet oko nas te postajemo bolji ljudi. Čitateljska publika važna je za Ivanu Šojat, što pokazuje i čestim gostovanjima u knjižnicama, pa i školskim poput naše. Zahvalni smo na tome i s radošću očekujemo nove susrete! – poručili su iz Medicinske.

Propinjanje

Letjeti je isto što

i padati,

samo u obratu,

protivno volji Zemlje.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!