Bjelovarski poljoprivrednici se ‘probili’ u tridesetak škola

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Prije godinu dana u središtu Bjelovara je otvorena Bilogorska košara, trgovina lokalnih proizvoda koju je otvorila istoimena zadruga bjelovarskih poljoprivrednika. Kako bi domaćim proizvođačima pomogao da budu konkurentniji, Grad je uredio prostor i pomaže s režijama, pa bi voljeli i kada bi cijene u Bilogorskoj košari bile niže.

-Itekako cijenim domaće, ali možda su cijene ipak malo prevelike. To govorim kao građanin Bjelovara, možda bi ipak trebali cijene malo korigirati – uputio je danas ispred trgovine kritiku dogradonačelnik Igor Brajdić.

Igor Brajdić, zamjenik gradonačelnika Bjelovara

Nisu krivi oni već porezna pravila, pravda se predsjednik Uprave Bilogorske košare Vladimir Valenta.

-Na svaki proizvod koji je došao kod nas mi moramo staviti PDV i ne možete nas uspoređivati s tržnicom jer tamo PDV-a nema – tumači Valenta.

Vladimir Valenta, Bilogorska košara

Ipak, Bilogorska košara je uspješna priča koja se proširila izvan trgovine i sudjeluje u Školskoj shemi, te je bila na prvom mjestu svih dobavljača.

-Osam tisuća učenika na području cijele županije, više od trideset škola ima domaću, lokalnu hranu bilogorskog poljoprivrednika koju dostavlja tridesetak zadrugara udruženih u Bilogorsku košaru – tumači Brajdić.

Školarcima plasiraju do dvije tone voća, nešto povrća i prirodne sokove, a funkcioniranjem su svi zadovoljni.

-Učenici su prezadovoljni, ravnatelji također. Nadam se da će se suradnja i nastaviti, a iduće godine očekujemo suradnju s dvadesetak srednjih škola i nekoliko učeničkih domova – najavljuje Valenta.

Bilogorska košara

Cilj je i snažnije povezivanje s turizmom jer turisti sve više traže domaće, ističe direktorica Turističke zajednica Bilogora-Bjelovar, Ana Kelek.

-Uvijek turiste upućujemo u našu Bilogorsku košaru, na tržnicu, ali im i savjetujemo da sjednu na bicikl i obiđu naša bilogorska sela, kupe na kućnom pragu i konzumiraju zdravu bilogorsku hranu – kaže Kelek.

Zbog toga se, kaže Kelek, i potiče otvaranje kušaonica.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!