Na Barutani BOV iz Osijeka, uskoro razgledavanje ‘iznutra’ 

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Postav na otvorenom Muzeja OZ i ZP Bjelovar bogatiji je za još jedan eksponat. Radi se o vozilu BOV M83, smještenom na Spomen području “Barutana 1991”. Vozilo je bilo u službi u Policijskoj upravi Osječko-baranjskoj od 1991. godine. Radi se o vrlo vrijednom eksponatu čiji je ratni put impozantan, služio je na ratom zahvaćenom području od godine pa sve do mirne reintegracije Hrvatskog Podunavlja.

Teži 9500 kilograma, posadu čine vozač, topnik, a prijevozi osam pripadnika policije. Osnovno naoružanje čini strojnica PKT M86 7,62 mm, a pripadnici u vozilu mogu djelovati iz pet puškarnica. Kompresor vozila može održavati gume funkcionalnim s oštećenjem do sedam metaka, priopćilo je Društvo za očuvanje hrvatske vojne tradicije koje će tijekom provedbe programa Europskog socijalnog fonda omogućiti ulazak i u unutrašnjost muzejskih predmeta.

Pozivaju sve one koji posjećuju postav na otvorenom Muzeja OZ i ZP Bjelovar da se prema ovom “starcu” odnose dostojanstveno i savjesno poštujući njegovu povijesnu vrijednost, kao i poštujući angažman Društva za očuvanje hrvatske vojne tradicije u nadopuni postava predmetima do kojih se teško dolazi. Želja Društva za očuvanje hrvatske vojne tradicije je upriličiti, u suradnji s Gradom Bjelovarom, bogat i sadržajan postav na otvorenom, jedini u ovom dijelu Hrvatske od Memorijalnog centra Vukovar do Muzejskog kompleksa u Turnju.

Vozilo je pod videonadzorom, kao i cijeli muzejski kompleks, ali Društvo vjeruje da savjest građana Grada Bjelovara i gostiju koji rado posjećuju Spomen područje mjere sigurnosti može učiniti tek formalnošću.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!