Raspudić u Bjelovaru: Potreban je apsurdan broj potpisa, ali mislim da ćemo uspjeti

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Nino Raspudić zadnji dan Mostovog referenduma odlučio je provesti u Bjelovaru. Podsjetimo, referendumom bi se tražilo da se u roku 30 dana ukinu covid-potvrde koje su sada potrebne za ulazak u državne i javne institucije te da se ovlasti sa Stožera prebace na Sabor. Na štandu kraj bjelovarske tržnice ljudi pristaju svako malo kako bi podržali referendum, a Raspudić je odazivom Bjelovarčana – zadovoljan.

– Bjelovar je dobar, tu je kada treba. Interes je dobar, posebno zadnjih par dana je eksplodirao u cijeloj Hrvatskoj. Ako današnji dan bude na očekivanoj razini, imat ćemo potpise – kaže Raspudić.

Iako je zadovoljan, priznaje da nije bilo lako, posebice zato što se referendum održava za zimskih dana.

– Nismo mogli birati doba godine u kojem ćemo se morati upustiti u referendum – dodaje.

Dodatan problem stvara i potreban broj potpisa u Hrvatskoj koji je, naglašava Raspudić, jako visok u odnosu na neke druge zemlje. Naime, za raspisivanje referenduma Most treba prikupiti 368 867 potpisa.

– Broj potrebnih potpisa koji je nametnut u Hrvatskoj je apsurdno visok. To ne postoji nigdje na svijetu. U jednoj Švicarskoj koja ima puno više stanovnika od Hrvatske dovoljno je 50 tisuća potpisa. U prosjeku je u europskim zemljama dovoljno dva posto, a kod nas je to deset posto, s time da je i precijenjen broj birača. Velik je to broj potrebnih potpisa, no interes građana je velik i mislim da ćemo uspjeti – rekao je.

Raspudiću, priznaje, netko od prolaznika “dobaci” i znak nezadovoljstva.

– Ljudima kažem da potpišu čak i ako su protiv ovih pitanja pa onda na referendumu neka glasuju protiv. Veliki je bijes, nezadovoljstvo i frustracija u ljudima. Ovo što radimo zadnji je pokušaj da se ta frustracija artikulira kroz institucije, promjenu zakona i ustava jer kao alternativa ostaje samo ulica i nasilje, a s time ne želimo imati posla – zaključuje Raspudić.



PODIJELI S PRIJATELJIMA!