[FOTO] Bjelovarski muzej danas je otvorio portal za siguran povratak u djetinjstvo

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – U Gradskom muzeju Bjelovar danas je otvorena izložba ‘Igračke našeg djetinjstva’ koja će najviše oduševiti generacije rođene sedamdesetih, osamdesetih i devedesetih godina. Bucmaste plastične i gumene lutkice, Paško Patak, Miki Maus, plišani medvjedići, šareni klaunovi i razne jurilice mnoge će, baš kako i naziv izložbe kaže, vratiti u djetinjstvo u kojem su se igrali baš takvim igračkama ili ih barem priželjkivali. Riječ je o jedinstvenim primjercima nekad poznatih proizvođača igračaka, kao što su Jugoplastika, Biserka, Tik-Tik i drugi. Izložba je nastala na inicijativu Bjelovarčanina Maria Petrkovića koji je bjelovarskom dogradonačelniku Igoru Brajdiću rekao za impresivnu zbirku jednog kolekcionara iz Zagreba.

-Mario me pitao postoji li u Bjelovaru mjesto gdje bismo izložili zbirku, a ja sam se odmah sjetio Gradskog muzeja, kojem zahvaljujem na organizaciji izložbe – kazao je na današnjem otvorenju Igor Brajdić.

Izložbu su pripremile kustosice bjelovarskog muzeja Emilija Balaban i Ana Drveni.

-Kolekcionar iz Zagreba, koji je želio ostati anoniman, tijekom 20 godina skupio je preko 20 tisuća raznih predmeta, prvenstveno igračaka industrijske proizvodnje nastalih na području bivše Jugoslavije. No, u zbirci ima i igračaka, knjiga, slikovnica, školskih torbi, školskog pribora iz drugih zemalja, kao i popratnih fotografija i dokumentacije – pojasnila je kustosica Ana Drveni.

Za bjelovarsku izložbu odabrano je 500-tinjak eksponata, a riječ je uglavnom o igračkama koje su se proizvodile u hrvatskim te jednoj slovenskoj tvornici. Kustosica Drveni kaže kako je priprema izložbe bila zanimljivo iskustvo za sve zaposlenike bjelovarskog muzeja.

-Svatko od nas se prisjetio bar nečega iz svog djetinjstva. Riječ je o proizvodnji koja je trajala pedesetak godina, a serije su se često i ponavljale, tako da je puno tih igračaka bilo na tržištu sve do devedesetih godina, kada tijekom pretvorbe prestaje njihova proizvodnja – kaže naša sugovornica.

Na otvorenju izložbe bili su učenici 4.A razreda II. osnovne škole Bjelovar koje su stare igračke oduševile.

-Ovo je super! Možemo vidjeti igračke kakve mi nemamo – kazala je oduševljena školarka Marija Hajtić.

‘Igračke našeg djetinjstva’ svi zainteresirani mogu pogledati u bjelovarskom muzeju sve do 20. siječnja.

z


PODIJELI S PRIJATELJIMA!