Udruga tjelesnih invalida kroz novi projekt zapošljava 23 pomoćnika

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Udruga tjelesnih invalida Bjelovar je pokrenula novi projekt “Asistenti – bolji život osoba s invaliditetom” kroz koji će ove i sljedeće godine zaposliti 23-oje asistenata koji će pružati pomoć članovima udruge u županiji, ali i onima koji se školuju u Karlovcu, Zagrebu i Rijeci. Uloga osobnih asistenata je drugačija od one pomoćnika u kući jer osobni asistenti osobama s invaliditetom pomažu u unaprijeđenju kvalitete života i smanjenju socijalne isključenosti.

-Ovo je projekt koji omogućuje osobi s invaliditetom da pokuša živjeti kao da tog invaliditeta nema. Naravno da to nije moguće, ali je moguće da se s tom osobom razgovara, da se dizajniraju usluge i aktivnosti kako one dnevne tako i tjedne – ističe predsjednik udruge Tomislav Novosel.

Projektom se želi postići da osobe s invaliditetom, a pravo na asistenta imaju one s težim oblicima, budu produktivne i što samostalnije.

-Može toj osobi pomoći da radi na računalu, da uzgaja nekakav mali vrt, bavi se nekim kućanskim poslovima. To ne znači da asistent mora raditi u kuhinji, ali može pomoći korisniku u onom što on ne može, dodati nešto sa zemlje, dodati nešto što je visoko – tumači Novosel.

Jedna od uloga asistenata je i da korisnike motiviraju na uključivanje u društveni život, na to da odu u kino, na utakmicu, u šumu. Također, plan je i zaposliti četiri osobe s invaliditetom kojima će na poslu pomagati upravo asistenti. Sve to kroz milijun i 200 tisuća vrijedan projekt koji se provodi uz financijsku podršku Ministarstva rada.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!