Novi spomenik majoru JNA koji je želio razoriti Bjelovar

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković postavio je jučer spomen-ploču majoru JNA Milanu Tepiću, koji je 1991. kod Bjelovara raznio sebe i skladište oružja Barutana, javlja Index.hr.

Ploča je postavljena u ulici koja nosi Tepićevo ime, a uz Stanivukovića otkrio ju je Aleksandar Tepić, sin Milana Tepića.

“Jedanput ljudi daju riječ, ona ostaje ili se pogazi. Ja sam dao riječ da ću braniti ovu zemlju ako joj bude teško”, citirao je Stanivuković navodne Tepićeve riječi. 

Dodao je da je “Tepić svojim izvanvremenskim podvigom svima nama održao lekciju kako se daje riječ i kako se brane sloboda, otadžbina i narod, dodavši da će zbog toga ovaj istinski heroj ostati upamćen ne samo po svojim riječima nego po svojim djelima”.

Stanivuković je istaknuo da će se o Tepićevom posljednjem danu pričati dok je srpskog naroda te da na njegovu herojsku odluku mogu biti ponosni svi vojnici, a na njegovu hrabrost čitav srpski narod.

On je dodao da je ponosan što će ove godine, kada Republika Srpska obilježava 30. rođendan, Banja Luka krenuti u izgradnju centralnog spomen-obilježja posvećenog poginulim i nestalim borcima tzv. Obrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske.

Tepićev sin rekao je da mu je čast što je na dan kada Republika Srpska slavi 30. rođendan, u Banjoj Luci postavljeno spomen-obilježje njegovu ocu.

“Ovo je samo dokaz da se sjećamo naših boraca i heroja, a dok god ih se sjećamo, mi kao narod znamo svoj put”, poručio je Tepić.

Major bivše JNA Milan Tepić 29. rujna 1991. godine izazvao je eksploziju 170 tona streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava u vojnom skladištu na Barutani u Bjelovaru. Namjera majora JNA bila je izazvati eksploziju čitavog skladišta, koju su uspjeli spriječiti hrvatski branitelji. Tom prilikom poginulo je 11 hrvatskih branitelja. 

Po Tepiću se zove niz ulica u Srbiji i Republici Srpskoj, piše Index.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!