135 godina pjesme, plesa i tambure, a uz nove izazove nastavljaju dalje

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Bjelovarski HORKUD Golub slavi velikih 135 godina rada, a ove će godine imati i velik izazov uređenja upravne zgrade. Do sada je to najstarije bjelovarsko kulturno-umjetničko društvo obnovilo folklornu dvoranu, a sada bi na red trebala doći i upravna zgrada, ali su naišli na problem vlasništva. Naime, Golub je vlasnik dvije trećine objekta, a bjelovarski obrtnici preostale trećine, a ta trećina sada ovisi o potezima države.

-Država radi na tome da se obrtnička udruženja ugase ili spoje tako da je pitanje opstanka trećine ovog prostora, a i ova zgrada traži uređenje i izvana i iznutra tako da se sada nalazimo u neobranom grožđu jer ne znamo hoćemo li i s kim moći pregovarati o uređenju zgrade koja je u derutnom stanju – upozorava predsjednik društva Hrvoje Pokos.

Predsjednik HORKUD-a Golub Hrvoje Pokos

Ipak, HORKUD Golub je u 2022. ušao s optimizmom jer su lani uspjeli ponovno obnoviti dječju sekciju, Mali folklor u kojem s popriličnom dozom entuzijazma svoje prve plesno-pjevačke korake radi dvadesetak mališana. Golub ima ukupno 150 članova od 4 do 80 godina, a osim pjesme i plesa, njeguju i ostale oblike hrvatske tradicije zahvaljujući sekciji tradicijsko-tekstilnog rukotvorstva. Ona ove godine planira izložbu pisanica, ali i čipke.

-Izložbe će posebno biti organizirane vezano uz čipku na drot koja je već dvije godine zaštićena. Trenutno je preventivno zaštićena, a trudimo se da bude trajno zaštićena. To ćemo raditi u suradnji s ustanovama u gradu, s knjižnicom i muzejom – najavljuje tajnica društva Marija Ježek.

Tajnica HORKUD-a Golub Marija Ježek

Čeka ih ove godine, naravno ako epidemiološko stanje to dozvoli, tradicionalan ples pod maskama, korizmeni napjevi, svečani koncert za 135-ti rođendan, još jedni Slatki jadi gospojice Karoline. Jedno je sigurno – HORKUD Golub će nastaviti kroz godine ići pjesmom, plesom i tamburom.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!