Spikaonica o holokaustu, Melita Kraus: ‘Ne postoje teme koje su nedodirljive za djecu’

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta i ove će se godine obilježiti 27. siječnja. Taj povijesno tragičan dan, ali i vrijedan spomena, popraćen je nizom edukativnih, mirovnih, kulturnih i političkih aktivnosti kojima se odaje počast žrtvama holokausta tijekom Drugog svjetskog rata, a podiže se i svijest o prevenciji genocida. Popratio je priču holokausta i odjel Dječje knjižnice Petar Preradović Bjelovar u sklopu još jedne spikaonice.

– Kada smo počeli pripremati spikaonicu o holokaustu, shvatili smo da se radi o vrlo ozbiljnoj temi. U razgovoru sa stručnjacima i profesorima povijesti, došli smo do zaključka kako se učenicima sedmog i osmog razreda oko te teme treba pristupiti vrlo pažljivo jer tema je strašna sama po sebi. Također, oni možda još ne mogu shvatiti što holokaust je kao i cijeli koncept oko tog problema – kaže knjižničarka Tatjana Petrec.

Što holokaust doista znači, okupljenim učenicima sedmog razreda I. OŠ Bjelovar nastojala je objasniti Melita Kraus, politologinja, slikarica i književnica.

– Iz povijesti učenici uče tek 19. stoljeće. Danas postoje novi mediji, društvene mreže pa je njihovu pažnju teško zadržati. No, o takvim temama poput holokausta treba govoriti i približiti je učenicima. Uvijek sam bila za to da ne postoje teme koje su nedodirljive za djecu, od smrti, bolesti, gladi. No, na jedan umjeren način. Puno toga nisu učili – kaže Kraus.

Učenici su tako na spikaonici pogledali kratki dokumentarni film “Broj na pradjedovoj ruci”, razgovarali o priči Anne Frank te međusobno podijeliti razmišljanja o holokaustu i stradanjima ljudi za vrijeme Drugog svjetskog rata. Za kraj su učenici napisali poruku o važnosti mira. 

FOTO: You Tube Muzej suvremene umjetnosti Zagreb


PODIJELI S PRIJATELJIMA!