[FOTO] Četiri kilometra građe dobivaju svoj prostor, a država Biskupiji više neće plaćati najam od 170 tisuća kuna

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Jedan od, kako i sam bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak kaže, pompozno najavljivanih projekata je zgrada Državnog arhiva u Bjelovaru. Taj projekt iz najava uskoro ipak prelazi u realnost i to EU novcem. Grad je u projektnu dokumentaciju uložio oko 400 tisuća kuna dok će samu 31 milijun kuna vrijednu zgradu izgraditi Ministarstvo kulture kroz Nacionalni plan oporavka.

-Ministarstvo kulture je odredilo osam arhiva u državi od kojih je u ovom trenutku za financiranje spreman samo jedan, onaj bjelovarski. U potpunosti, sto posto će biti financiran iz Nacionalnog plana oporavka. To više nije upitno, samo je pitanje kada – rekao je na predstavljanju projekta Hrebak.

Gradsko vijeće će u utorak na svojoj sjednici Ministarstvu prepustiti zemljište u centru grada i predati projekt takoreći u celofanu. Bjelovar će time zadržati arhiv u gradu, a država dugoročno uštedjeti jer sada biskupiji za najam arhivskog spremišta godišnje plaća 170 tisuća kuna. Ravnateljica Državnog arhiva u Bjelovaru Martina Krivić Lekić se nada da na rješenje problema koji postoji još od 2010. neće morati dugo čekati.

-Mi se nadamo da će cijela stvar brzo krenuti jer imamo još dvije godine najma. U biskupiji smo u najmu do 2025. što znači da moramo dosta brzo raditi kako bi mogli ukupno arhivsko spremište preseliti u novi prostor – napominje Krivić Lekić.

Bjelovarski arhiv sada ima četiri kilometra dugu građu, a u novoj će zgradi imati mjesta za 12 kilometara. Na svoje će doći i oni željni uplovljavanja u prošlost.

-Imamo dosta veliku čitaonicu oko 120 kvadrata koja će moći primiti i istraživače i ljude koji će doći pretraživati gradivo – navodi Krivić Lekić.

Gradonačelnik vjeruje da bi gradnja mogla početi ove godine, a kako smo čuli vremena za preseljenje nema puno.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!