Knjižnica poziva: Veliki i mali, pridružite se akciji darivanja slikovnica i dječjih knjiga!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Narodna knjižnice „Petar Preradović“ Bjelovar gdje je 17. siječnja pokrenuta akcija darivanja slikovnica i dječjih knjiga nazvana “Čitam, dam, sretan sam – svoju knjigu daruj i tuđe srce obraduj!“ Akcija je to na nacionalnoj razini pokrenuta povodom „Međunarodnog dana darivanja knjigom“ koji se obilježava 14. veljače.

– Knjižničari diljem Hrvatske uključuju se u ovu itekako vrijednu akciju. Radi se o volonterskom projektu kojim se želi probuditi ljubav prema čitanju i darivanju kod djece. Naravno, cilj nam je potaknuti djecu da još više čitaju. Darujući svoju knjigu ili slikovnicu nekom drugom djetetu, postići ćemo jako lijepo djelo, a svjedoci smo da mnoga djeca danas nemaju čak ni jedan primjerak dječje slikovnice ili knjige – kaže knjižničarka Branka Mikačević.

Zato se za sudjelovanje u ovoj vrlo važnoj akciji za sve, ne pozivaju samo djeca, već i odrasli.

– Pozivaju se i djeca i odrasli da svoje slikovnice daruju lokalnim knjižnicama. Naš Dječji odjel knjižnice već sedmi put zaredom prikuplja slikovnice i dječje knjige. Akcija traje sve do 11. veljače – kaže.

Kako bi se akcija što glasnija čula, knjižnica je poslala poziv i svim osnovnim školama i vrtićima na području grada Bjelovara da se odazovu.

– Cilj Međunarodnog dana darivanja knjigom je ohrabriti djecu i odrasle, ne samo kod nas već i diljem svijeta, da 14. veljače djeci daruju knjigu ili slikovnicu. Na našem Dječjem odjelu tradicija je da sve slikovnice i dječje knjige koje prikupimo distribuiramo dalje na mjesta gdje se ljudi bave djecom – priča Mikačević.

Prvenstveno se knjige distribuiraju na dječji odjel bolnice s kojom knjižnica surađuje već dugi niz godina.

– Na dječji odjel pedijatrije distribuiramo prikupljene slikovnice, ali i kod logopeda, na kirurgiju, pedijatriju, dentalne ambulanta, otorinolaringologiju, svuda zapravo gdje se nalaze djeca – rekla je.

Osim suradnje s dječjim odjelom bolnice, knjižnica surađuje i s udrugama.

– Spomenula bih udrugu OSIT te IRIS. Dva odjela za dadiljstvo, Rafael i Palčica – kaže knjižničarka.

Da je ova akcija itekako vrijedna spomena i hvale, potvrđuje činjenica da su prošle godine slikovnice i dječje knjige distribuiranje na čak 19 mjesta.

– Ovom hvalevrijednom akcijom prikupljeno je oko 500 knjiga i slikovnica. Napominjem da slikovnice budu sačuvane kako bismo i drugu djecu potaknuli da slikovnice čuvaju jer one imaju veliku vrijednost – kaže.

Čuvanjem slikovnica samo možemo biti primjer drugima i zato su još jednom pozvani svi članovi da do 11. veljače poklone svoje sačuvane slikovnice i dječje knjige, zasigurno ćete nekome izmamiti osmijeh na lice. 

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!