Voditeljica bordela može biti samo žena starija od 30 godina

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Naša nedavna priča o bjelovarskom kafiću u kojem se, prema svjedočenju tamošnjih gostiju, uz kavu i gemišt, mogu dobiti i putene usluge, izazvala je mnoštvo komentara i reakcija. I dok među komentatorima na društvenim mrežama ima onih koji se tome čude ‘kao pura glisti’, drugi kažu kako to za Bjelovar nije nikakva novost. To djelomično potvrđuju i povijesni spisi.

Poznati bjelovarski ginekolog i povjesničar Dubravko Habek u jednom je svom stručnom radu detaljno obradio tu temu te je, među ostalim, naveo kako su na početku 20. stoljeća u gradu bila tri legalna bludilišta – ‘bludilište kod Regine Roth’, ‘bludilište kod Ratka’ i ‘bludilište Furst’.

Takve su ustanove bile legalne i poslovale po strogim propisima koje je autorizirala tadašnja austro-ugarska vlast. Osim toga, gradovi u kojima su ona otvarana imali su vlastite pravilnike, pa se tako zna da su javne kuće na ovim prostorima mogle voditi isključivo žene, i to one starije od 30 godina. Zaposlenice javnih kuća imale su posebne radne iskaznice, zdravstvenim vlastima obavezno se prijavljivala eventualna pojava spolnih i drugih bolesti, a vlasnici bludilišta državi su plaćali porez. Same bludnice, piše Habek, tretirale su se kao jeftina radna snaga i dobivale su samo četvrtinu zarade. Iz moralnih razloga te žene nisu smjele posjećivati javna mjesta, a klijenti im nisu smjeli biti mlađi od 16 godina. One same morale su imati više od 17.

Tri puta tjedno morale su na liječnički pregled, dok je samo bludilište jednom mjesečno bilo podvrgavano svojevrsnoj sanitarnoj inspekciji. U slučaju zaraze nekom od spolnih bolesti, obavezno su morale na liječenje te im se oduzimala iskaznica za rad. Unatoč strogim propisima, u to je vrijeme, posebice u ratno doba, navodi Habek, bilo jako puno spolnih bolesti. To je i glavni razlog zbog kojeg je 1934. zabranjen rad javnih kuća. Ipak, unatoč službenim zabranama i osudi dijela javnosti, ova je djelatnost, o čemu svjedoči i friški bjelovarski primjer, opstala sve do današnjih dana.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!