Tehnička škola okuplja bivše učenike. Čak sedmero njih radi u školi koju su pohađali!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Znate li što je to “Alumni klub učenika”? Riječ je o posebnoj i pohvalnoj ideji na koju je došla Tehnička škola Bjelovar s ciljem da okupi završene učenike svoje škole svih generacija! Kako bi se ideja što bolje i prije pretvorila u realnosti, škola je otvorila i online anketu koja će pomoći pri osnivanju Kluba učenika Tehničke škole.

– Ideja se pojavila prije nekoliko mjeseci kada smo realizirali što nam rade bivši učenici. Inače, i u školi imamo sedam bivših učenika različitih generacija koji su danas profesori. Nakon razgovora i analize, zaključili smo da neki od tih bivših učenika zauzimaju i neke važne pozicije u pojedinim tvrtkama, na Veleučilištu i slično. Došli smo na ideju da bi bilo zgodno okupiti ih, ne samo one na rukovodećim pozicijama, već sve koji nam se jave. Oni bi na onda možda svojim savjetima, preporukama pomogli jer imaju iskustvo pohađanja škole, a neki od njih upućeni su i u nove trendove vezane uz obrazovanje STEM područja – rekao je ravnatelj Dario Malogorski.

Jednog dana, dodaje Malogorski, možda bi se osnovalo i savjetodavno Vijeće koje bi se sastajalo svakih nekoliko mjeseci.

– Malo bi analizirali što radi škola, koji su novi trendovi u tehnici, a onda bi se možda i mi u školi okretali prema tim idejama. Željeli bismo se povezati i tvrtkama pa da učenici mogu ići na praksu ili odraditi posao preko student servisa. Tako bi i te tvrtke dobile buduće radnike s kojima bi vidjeli na čemu su. Niz je ideja pa se nadamo da će nešto od toga zaživjeti – kaže Malogorski.

U samo par dana koliko je anketa aktivna, javilo se više od 150 bivših učenika i učenica. Takav odaziv, smatra ravnatelj, vrlo je dobar. Uz brojne ciljeve, želja je da se i budućim učenicima Tehničke škole da perspektiva.

– Stvar je u tome da onoga trenutka kada novi učenici dođu u školu, na primjeru svojih starijih kolega, vide svoj cilj. Netko tko je završio Tehničku školu, jednoga dana može biti doktor znanosti u nekom od STEM područja. Isto tako, ove godine prijavit ćemo se na nekoliko Erasmus + projekata pa će učenici vjerojatno krenuti na ljetnu praksu prema Španjolskoj, Irskoj, Sloveniji, Portugalu, još ćemo vidjeti. Naravno, očekujemo tako privući novi broj učenika koji će zajedno s roditeljima ocijeniti hoće li škola njima pružiti perspektivu za daljnje zapošljavanje. Posebno, ako uspijemo napraviti vertikalu s Veleučilištem u Bjelovaru – dodaje Malogorski.

Uz sve ove brojne ideje, mogla bi se dogoditi situacija da će se neke perspektive otvoriti više nego što se planiralo, kaže Malogorski dodajući da se nada da će tako i biti. Anketa će, otkriva, na stranicama škole stajati neograničeno, a u dogledno vrijeme krenut će se i s osnivanjem samog Kluba. Ipak, ži nakon što se osnuje, svi bivši učenici uvijek su dobrodošli javiti se svojem starom znancu – Tehničkoj školi Bjelovar.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!