Projektom vrijednim pet milijuna kuna, Hitnoj medicinskoj službi dostupno eUsavršavanje

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Hrvatski zavod za hitnu medicinu predstavio je u ponedjeljak 14. veljače projekt pod nazivom “Cjeloživotno stručno usavršavanje zdravstvenih radnika”, skraćeno “eUsavršavanje” koji je namijenjen zdravstvenim radnicima izvanbolničke hitne medicinske službe, a za cilj ima poboljšanje pristupa pristupačnim, održivim i visokokvalitetnim zdravstvenim uslugama. 

Vrijednost projekta iznosi pet milijuna kuna, a financiran je sredstvima Europskog socijalnog fonda. Predstavljanje projekta službeno je označilo početak edukacija na daljinu kroz koju će se tijekom godine dana educirati 700 liječnika i medicinskih sestara, odnosno medicinskih tehničara HMS-a i to kroz tematska predavanja iz područja hitne medicine.

U sklopu projekta koji je započeo u ožujku prošle godine nabavljena je videokonferencijska i informatička oprema kojom je opremljen i telekomunikacijski povezan 21 županijski Zavod za hitnu medicinu s Hrvatskim zavodom za hitnu medicinu, čime su stvoreni svi preduvjeti za provođenje edukacija na daljinu. 

Dodatno je izgrađena i web platforma “eUsavršavanje” koja će od sada, pa nadalje služiti kao centralno mjesto organizacije i provođenja edukacija na daljinu, kao i arhiviranja svih edukativnih materijala, što će osigurati održivost projekta te omogućiti kontinuitet edukacija i nakon njegovog završetka.

– Svima u zdravstvu je cilj je omogućiti pristupačnu i kvalitetnu zdravstvenu uslugu za sve naše građane, a preduvjet za to su educirani zdravstveni djelatnici čije cjeloživotno usavršavanje prati razvoj novih smjernica rada i medicinskih saznanja. Hitna medicinska služba ima jednu specifičnost, a to je velika fluktuacija zdravstvenih radnika. Njihovo kontinuirano usavršavanje je nužno, što je županijskim zavodima za hitnu medicinu kao poslodavcima financijski i organizacijski izazovno ispratiti. Usavršavanjem smo omogućili prijenos predavanja s centralne lokacije na više lokacija slušača, pa će se istodobno moći educirati veliki broj zdravstvenih djelatnika u više županija. To će skratiti vrijeme koje inače potroše na višednevne klasične edukacije, utjecati na smanjenje troškova puta, a istodobno omogućiti brzu i dostupnu razmjenu znanja i novih informacija, što dodatno dobiva na važnosti u izazovnim vremenima poput ovih pandemijskih ili nekih budućih zdravstvenih, izjavila je Maja Grba-Bujević, ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu. 

Kroz projekt je izgrađena baza za daljnji razvoja “e-Učenja” u hitnoj medicinskoj službi čime se otvaraju mogućnosti telekonzultacija sa stručnjacima drugih grana medicine. 

– Itekako smo sretni i ponosni što imamo opremu koja će nam poslužiti za daljnju edukaciju i rad. Cilj nam je unapređenje zdravstvene zaštite i doprinos održivosti zdravstvenog sustava, a sve za boljitak u pružanju prve pomoći našim sugrađanima u hitnim stanjima, poručuje mag.med.tech. Ranka Veseli, koordinatorica projekta eUsavršavanje.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!