Medicinska škola Bjelovar obilježila Dan škole brojnim online predavanjima vezanim uz zdravlje

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Svjetski dan bolesnika obilježava se 11. veljače, a utemeljio ga je papa Ivan Pavao II 1992. godine kako bi skrenuo pažnju na bolesnike i njihove potrebe. Njegova nakana bila je senzibilizirati javnost za probleme bolesnih. To je ujedno dan kad se odaje zahvala svima koji na bilo koji način skrbe o bolesnicima, od profesionalaca do volontera. Na taj dan promišljamo o bolesnima i njihovim pravima te o vlastitom sudjelovanju u skrbi za bolesne.

Ovaj datum odabrala je Medicinska škola Bjelovar kao datum obilježavanja Dana škole. Uz promišljanje o bolesnima taj dan želimo posvetiti poticajima da učenici iz škole izađu kao odgovorni, savjesni i empatični zdravstveni radnici velikog srca.

Ovogodišnje obilježavanje Dana škole organizirano je tako da su učenici svakog razreda slušali po dva online predavanja.

Teme svih predavanja bile su vezane uz zdravlje, a evo i popisa predavača i njihovih tema:

● Matija Jasenko: Alkohol i vježbanje
● Dora Štefanac: Uloga ljekarnika u pandemiji
● Vedrana Viljevac Barić i Tea Milinović: Glow kids
● Dorotea Jelić-Balta: Osnove oralne higijene
● Biljana Balenović: E-bug

Posebno područje predavanja bilo je vezano uz diseminaciju Erasmus+ projekta. Učenici i nastavnici Medicinske škole Bjelovar uključeni su u Erasmus+ projekt u konzorciji sa Školom za medicinske sestre Vrapče, školom nositeljicom projekta i Školom za medicinske sestre Vinogradska. Projekt nosi naziv “Learn, exchange and share” od čega proizlazi akronim LES, što u prijevodu znači “Nauči, razmijeni i podijeli”.

U okviru projekta provedena je mobilnost 12 učenika naše škole i 30 učenika iz sve tri škole u trajanju od 3 tjedna. Mobilnosti su realizirane u renomiranim zdravstvenim ustanovama u Bad Koeningu i Ulmu u Njemačkoj te u Montiju u Portugalu.
Učenici su prije mobilnosti pohađali stručne, pedagoške, jezične, kulturološke i financijske pripreme.
Učenici su tijekom mobilnosti stekli znanja o provođenju bazalne stimulacije, što će imati za posljedicu smanjenje stresa, ugodu za bolesnika, povećanje socijalne interakcije i neovisnosti te pružanje mogućnosti senzorne percepcije, pokreta i komunikacije (oboljeli od demencije, Alzheimera, cerebralne paralize…). Uz to učenici su razvili samostalnost u radu, odgovornost, toleranciju i rad u timu te jezične i interpersonalne i intrapersonalne vještine, upoznali su kulturne znamenitosti domaćina, ali i razvili svijest o nužnosti cjeloživotnog obrazovanja.

Svoja iskustva, kao i osnove primjene bazalne stimulacije u svakodnevnom radu, učenici su o obliku predavanja diseminirali svim razredima Medicinske škole Bjelovar u programima medicinska sestra opće njege/medicinski tehničar opće njege te programu fizioterapeutski tehničar/ka, u čijem se svakodnevnom radu bazalna stimulacija najviše primjenjuje, što je ukupno 10 razrednih odjela.
Predavanja su ujedno bila dio obilježavanja Dana škole, a kojim su se stečena znanja prenosila na druge učenike. Učenici su upoznati s mogućnostima koje pružaju ovakvi projekti kako u profesionalnom tako i u osobnom životu.
Za nastavnike i stručne suradnike škole organizirano je predavanje „Inkluzivni pristup poučavanju i učenju učenika s teškoćama čitanja i pisanja“. Predavanje su održale dr. sc. Ljiljana Igrić i Marija Prodan iz Učilišta za obrazovanje odraslih IDEM.

 

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!