Učenici bjelovarske Turističko-ugostiteljske i prehrambene škole u Makedoniji

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – U Sjevernoj Makedoniji četiri učenika iz Turističko-ugostiteljske i prehrambene škole Bjelovar sudjelovalo je na prvoj mobilnosti U sklopu Erasmus+ projekta “Long Live Cultural Diversity!”

Učenici Iris Jurković, Mia Hrpalo, Paula Čoklo i Matej Kudrnovski u pratnji nastavnica Valerije Turk-Presečki i Ane Špoljar boravili su četiri dana u Kumanovu.

Tema prve mobilnosti su povijesna mjesta (kulturna i prirodna) u svakoj od partnerskih zemalja (Hrvatska, Turska, Sjeverna Makedonija, Grčka, Portugal i Italija).

Prvi dan je održano predavanje učenicima o navedenoj temi. Svaka partnerska škola je predstavila svoje ustanove i svoje gradove kroz prezentacije i filmove. Učenici su sudjelovali u radionici gdje su morali, u miješanim grupama, odrediti na temelju slika, u kojoj se zemlji nalazi povijesna znamenitost. Na kraju su sudjelovali u kvizu znanja o povijesti Makedonije u kojemu je Matej sa svojim timom osvojio prvo mjesto.

Sudionici su imali organizirani posjet gradonačelniku Kumanova te obilazak partnerske škole -gimnazije SOU Goce Delcev.

Drugi dan organiziran je posjet manastiru Sv.Naum te Ohridu, a treći dan posjet Arheološkom muzeju u Skopju uz obilazak grada.

Posljednji dan razmjene učenici svake partnerske ustanove predstavili su najznačajnija povijesna (kulturna i prirodna) mjesta u svojim zemljama.

Učenici TUPŠ-a predstavili su povijesni presjek kroz predstavljanje Krapine i nalazišta neandretalaca, rimskih spomenika Pule, srednjovjekovnih u Dubrovniku te iz novijeg razdoblja Bjelovara i Vukovara.

Prikazali su i tri prirodna mjesta: NP Brijune, NP Plitvička jezera i PP Kopački rit.

Domaćini su pripremili kviz o povijesnim mjestima u Europi u kojemu je Iris osvojila 1. mjesto.
Svakom sudioniku podijeljene su potvrde o sudjelovanju u mobilnosti te prigodan poklon.

Sljedeća mobilnost održat će se u svibnju u Solunu u Grčkoj – naveli su iz TUPŠ-a.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!