[FOTO] U bjelovarskoj knjižnici otvorena izložba radova Inge Burmudžije

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Izložbom „Dar od srca“ bjelovarskoj publici predstavlja se samouka umjetnica Inga Burmudžija. Izloženo je 56 radova koji se mogu razgledati do 31. ožujka 2022. u prizemlju, 1. i 2. katu Narodne knjižnice „Petar Preradović“. Izložba je nastala u sklopu projekta Grad i njegovi ljudi kojim se predstavljaju zavičajni umjetnici – naveli su iz Narodne knjižnice Petar Preradović.

Crtanje i slikanje je njezina velika ljubav i to još od ranog djetinjstva, što kroz studij biologije djelomično kompenzira crtajući preparate biljnog i životinjskog svijeta. Po umirovljenju 2007. godine počinje intenzivnije crtati posebnim slikarskim flomasterima, a zatim se susreće s pomalo zaboravljenom tehnikom enkaustike. Uz spomenuto radi i u tehnici točkanja, tzv. dot art. Iza ove umjetnice je 17 samostalnih te 13 skupnih izložbi, od kojih su neke i međunarodnog karaktera.

– Dugo sam se spremala javiti u bjelovarsku knjižnicu kako bi i u njoj postavila izložbu svojih amaterskih radova, tako da sada ovo ostvarenje doživljavam kao dar koji su mi omogućili djelatnici ove vrlo lijepe knjižnice. Za uzvrat darujem od srca mom rodnom gradu izbor radova za koje se nadam da će se barem ponekom od posjetitelja svidjeti, a možda ponajviše onima koji vole nešto življe boje. Eto, otuda i naziv ove moje izložbe!

Enkaustika

– Enkaustika je slikanje voštanim bojama koje se tope pomoću posebnih elektroničkih uređaja pri čemu nastaju slike čudesnog senzibiliteta. To je prilično zahtjevna i kompleksna tehnika, a radi se na posebnom glatkom papiru te na drugim podlogama koje ne upijaju vosak. Riječ je o vrlo starom načinu slikanja koje doživljava svoju renesansu upotrebom električnih uređaja nalik malim putnim glačalima i posebnim grijaćim pločama pomoću kojih se tope voštane boje te tako nastaju vrlo fini prelazi koji se teško mogu postići drugim slikarskim tehnikama. Posebno je zanimljiva podloga drvo gdje u kombinaciji sa šelakom i upotrebom otvorenog plamena nastaju posebni efekti preljeva boja, a dodatnu čar daje reljefna površina, što možete uočiti na nekoliko mojih posljednjih radova.

Poveznica s Bjelovarom

– Iako sam u Bjelovaru tek rođena i nikad nisam živjela, za njega sam sentimentalno vezana od ranog djetinjstva. Dok sam bila dijete često sam dolazila u Bjelovar i zauvijek ću pamtiti igru sa zečićima u vrtu stare kuće, miris dunja na ormaru spavaće sobe i kolače bake Karmele!

Dođite u Knjižnicu

– Veselilo bi me da pogledate izložbu, a posebno da svoje dojmove upišete u „Moju teku utisaka“ koja se nalazi na Studijskom odjelu i nadam se da će Vam moje slike barem nakratko pružiti malo dobrog raspoloženja u ovim dosta teškim vremenima koje prolazimo, eto već treću godinu, svi zajedno.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!