Predstavljena knjiga koja kod djece i mladih želi stvoriti naviku vježbanja!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – “Zdrav duh u zdravom tijelu, najvažniji predmet u školi” – naziv je posebne knjige koja se publici imala prilike predstaviti sinoć u bjelovarskom Gradskom muzeju. Radi se o temi koja je važna za sve, od najmlađe pa do najstarije dobi. Knjiga je posvećena važnosti tjelesne i zdravstvene kulture, napisana je jednostavnim jezikom te je vrlo edukativna, rekla je u uvodnom obraćanju profesorica Ornela Malogorski, ujedno predsjednica ogranka HPKZ-a Bjelovar.

– Kada bih ja opisivala kolegicu i autoricu ove knjige Maju, kako je svi zovemo, odnosno Mariju Zegnel Koretić, rekla bih da se radi o osobi pravog sportskog duha. Uvijek je tu kada ju trebate i nikada joj ništa nije teško. Mogu reći da Maju opisuje jedna krilatica “nikada nije prekasno”, prekasno da počnemo učiti, pisati, kretati se, otići na neko putovanje, planinariti itd. – rekla je Malogorski.

Autorica knjige Zegnal Koretić diplomirala je na Fakultetu za fizičku kulturu u Zagrebu, doktorirala na Fakultetu za sport i turizam u Novom Sadu. Uvijek se aktivno bavila sportom – nogometom, rukometnom igrajući u RK Lokomotiva Zagreb. Radila je kao nastavnica tjelesne i zdravstvene kulture, a danas radi kao odgojiteljica u Učeničkom domu u Križevcima. Radila je i na Međimurskom veleučilištu u Čakovcu kao suradnica i predavač dok je danas suradnica i predavač na Visokoj gospodarskoj školi u Križevcima.

Luka Miklić, profesor tjelesne i zdravstvene kulture u osnovnim i srednjim školama dao je svoj uvid u knjigu.

– Knjiga će uvelike pomoći svima onima koji predaju tjelesnu i zdravstvenu kulturu u svakodnevnom obavljanju nastavnih aktivnosti. Već u samom naslovu knjige naglašena je važnost tjelesne i zdravstvene kulture, ne samo u školovanju već u cijelom životnom vijeku. Knjiga je podijeljena u nekoliko cjelina. U uvodu saznajemo što je autoricu potaknulo da se prihvati pisanja knjige, a to je kod djece i mladih stvoriti naviku vježbanja, ne samo na satovima tjelesne i zdravstvene kulture već i u slobodno vrijeme. U poglavlju “Ciljevi i zadaci tjelesne i zdravstvene kulture” razrađuje zdravstvene, odgojne i obrazovne zadatke koji se ostvaruju primjenom vježbanja u nastavnom procesu, ali i bavljenjem sportom u školi. Knjiga je više nego korisna svima koji sudjeluju u odgoju i obrazovanju djece i mladih – kaže Miklić.

Na knjigu se osvrnula i recenzentica i profesorica tjelesne i zdravstvene kulture Marjana Fržović.

– Maja je jako neumorna u poslu i nema područja u koje ona ne bi krenula. Tako se dogodilo i s ovom knjigom. Jedna je od rijetkih kineziologa koja je napisala knjigu, mi manje više nemamo vremena za to jer stalno smo u dvoranama, na igralištu s djecom. Kada moramo nešto napisati, to je monotono i dosadno, no kolegicu Maju moram pohvaliti jer za pisanje ima puno dara. Mislim da je jako važno pisati o zdravlju duha, a to možemo postići jedino ako smo tjelesno aktivni. Ona je u svojoj knjizi napisala i poručila svima na koji način bi mi kineziolozi trebali podučavati što je tjelesna i zdravstvena kultura, ali i roditelji te svi koji rade s djecom – rekla je Fržović.

Kao šećer na kraju, završnu riječ na predstavljanju svoje knjige rekla je autorica Marija Zegnal Koretić obrativši se okupljenim roditeljima i djeci.

– Drago mi je da ima više vas, roditelja nego kineziologa jer za vas sam prije svega pisala ovu knjigu. Kineziolozi više manje sve to znaju. Vi roditelji ste važni jer vi ste svi odgojitelji i u mojim očima vi djetetu trebate usaditi želju, volju i naviku za bavljenjem bilo kakve aktivnosti koja utječe pozitivno na zdravlje. Zašto je tjelesna i zdravstvena kultura najvažniji predmet u školi kako u podnaslovu knjige piše? Tjelesna i zdravstvena kultura planira se za oba spola, a bilo koji drugi predmet planira se isto za svu djecu. Knjiga je napisala laičkim rječnikom kako bi je svi mogli pročitati i vidjeti može li se s djetetovom aktivnošću napraviti nešto drugo, a ne dati mobitel u ruke. Kupite knjigu, pročitajte je vi i vaša djeca kako biste vidjeli jeste li na pravom putu – rekla je Zegnal Koretić.

Uz sugovornike, veliki doprinos predstavljanju knjige donijela su i djeca svojim nastupom. Nastupala su djeca DV Ciciban te učenici III i IV. OŠ Bjelovar. Monolog pod nazivom “Uzor” autora Mladena Kopjara izveo je učenik trećeg razreda III. OŠ Mihael Topljak pod mentorstvom učiteljice Suzane Turković, a učenice petog razreda IV. OŠ Klara Šiprak i Monika Šmajgel pod mentorstvom profesorice Željke Kalabek izvele su dječju čitanku o zdravlju. Vrtićarci su sve zabavili sjajnim nastupom u kojem su svi mogli vidjeti kako vrijedno vježbaju.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!