Dobar interes za dokumentarac o književnici i feminističkoj ikoni

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Međunarodni dan žena je u Bjelovaru završio projekcijom dokumentarnog filma redateljice Teresae Griffiths “Sylvia Plath: Pod staklenim zvonom” koji prvi razotkriva pozadinu antologijskog romana “Stakleno zvono” američke književnice i feminističke ikone 60. godina prošlog stoljeća. U svom jedinom romanu Plath razotkriva svu silinu opresije idealiziranog američkog sna pedesetih godina, vremena kada je SAD zemlja moći i blagostanja, ali i zemlja u kojoj je za većinu žena jedini dozvoljeni san bio onaj da postanu savršena kućanica, supruga, majka. Upravo je Plath ženama svog doba u svom romanu dala glas.

-Roman, a time i dokumentarni film govori između ostalog o problemu ideologije američkog sna, o društvenom životu na američkim sveučilištima, dvoličnosti seksualne politike, ali isto tako o neadekvatnosti muških psihijatara koji su primjenjivali vrlo ružne metode liječenja – navodi knjižničarka Neda Adamović.

Neda Adamović

Unatoč tome što se danas kada se govori o Sylvii Plath manje priča o njenom talentu, a više o mentalnoj bolesti, depresiji zbog koje si je i oduzela život, ne smije se zaboraviti da je ona priznata pjesnikinja za koju se često navodi da ima snažan ispovjedni glas.

-Plath je zapravo autorica čije pjesme progovaraju snažnim, grubim metaforama potaknutima holokaustom, šokiraju otvorenošću o promišljanju tjelesnosti i seksualnosti, te majčinstva kao sreće, ali i kao tereta – opisuje opus američke pjesnikinje Adamović.

Život Sylvie Plath se možda i najbolje opisuje riječima koje je napisala sa svega 15 godina “pišem zbog glasa u meni koji se ne da utišati”, a njen glas bjelovarsku publiku nije ostavio ravnodušnom.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!