Od 1. travnja u CUK-u na raspolaganju novi programi s novim pogodnostima

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Centar za cjeloživotno učenje i kulturu Bjelovar među prvim je ustanovama za obrazovanje odraslih dobilo rješenja Ministarstva znanosti i obrazovanja za provedbu prve dvije mikrokvalifikacije. Riječ je o stjecanju mikrokvalifikacija za internetski marketing i brendiranje, te za program društveno odgovorno poslovanje. Od 1. travnja moći će ih upisati korisnici vaučera – nezaposlene osobe, tražitelji posla i poslodavci.

– Mi kao ustanove upravo u ovom razdoblju imamo zadaću pripremiti nove programe s obzirom na to da će se vaučeri koristiti samo za mikrokvalifikacije. Riječ je o obrazovnim programima koji se moraju temeljiti i izrađivati po novoj metodologiji koju je uvela Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih. Kod nas je to novina, mi smo već tri mjeseca u edukaciji. Naša voditeljica obrazovanja i kolege idu na sve pripremne susrete. I sami smo krenuli u izradu programa, ali i u verifikaciju programa. Stiglo nam je rješenje za prva dva programa, a očekujemo još šest rješenja. Tako ćemo 1. travnja dočekati s osam programa na koji će se moći javljati nezaposlene osobe, tražitelji posla i poslodavci – rekla je Zvjezdana Galkowski, ravnateljica i voditeljica CUK-a Bjelovar.

Dva odobrena programa odnose se na stjecanje mikrokvalifikacije za internetski marketing i brendiranje te za društveno odgovorno poslovanje. Metodologija tih obrazovanja je od sto do 500 sati.

– Svakako će biti plus što će se na ove programe moći javiti svi oni koji imaju prethodno znanje i stečene vještine. Ostali programi za koje smo zatražili rješenje su program obrazovanja za održavanje odjeće, rublja i stolnog rublja u smještajnom objektu, za digitalnu kartografiju, knjigovotkinju ili knjigovođu što smo već imali, zatim računalno modeliranje, rukovanje viličarom u skladišnom prostoru, satelitsko pozicioniranje, modno poslovanje i predstavljanje modnog proizvoda, za djelomičnu kvalifikaciju asistenta za upravljanje projektima – dodaje Galkowski.

Galkowski je pojasnila i osnovnu razliku između programa u sklopu mikrokvalifikacije i programa koje CUK već provodi.

– Novina je ta jer se preuzima praksa zemalja članica Europe gdje se koristi nova metodologija koja uključuje posjedovanje prethodnih znanja polaznika – kaže.

Svi programi preko vaučera financirat će se novcem iz EU fondova.


 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!