U Ivanovčanskoj ulici posađen kuglasti jasen – prvo takvo stablo u Bjelovaru!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Novo uljepšavanje danas je doživio grad Bjelovar koji nastavlja sa sadnjom stabala. Proljetna sadnja je počela u Ulici Josipa Jelačića, a sada se ona nastavlja sadnjom različitih vrsta stabala u više bjelovarskih ulica. Danas je tako započela sadnja 38 stabala kuglastog jasena u Ivanovčanskoj ulici. Sadnja se provodi u skladu Strategije zelene infrastrukture Grada Bjelovara za razdoblje 2022. – 2030.

– Na projektu smo počeli raditi još prije pet godina, no možda se to sada inteziviralo. Važno je istaknuti da smo potpuno rekonstruirali Ivanovčansku ulicu, zamijenile su se sve instalacije, a to je ono što je ljudima bitno, male stvari koje čine svakodnevni život. Zazelenimo grad Bjelovar, želimo miran, čist i siguran grad. Zasadili smo 40 stabala kuglastog jasena što je prvo takvo stablo zasađeno u Bjelovaru. Ono naraste negdje do visine od četiri metara. Osim lijepog grada, dobit ćemo i lijepi hlad – rekao je dogradonačelnik Igor Brajdić.

Grad Bjelovar je drugi grad u Republici Hrvatskoj koji je pristupio Programu „Stablu prijatelj“ koji provodi udruga “Zasadi stablo, ne budi panj!” Udruga „Zasadi stablo, ne budi panj!” organizira nacionalne kampanje sadnje stabala na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini u Republici Hrvatskoj kojima se Grad Bjelovar redovno priključuje iz godine u godinu.

– Program „Stablo prijatelj“ namijenjen je isključivo za jedinice lokalne i regionalne samouprave. Da bi se pristupilo programu važno je prije svega podržavati inicijativu koju je ta udruga pokrenula, a riječ je o jesenskoj sadnji stabala čemu se grad Bjelovar priključio. Program inače traje 12 godina, imamo tri ciklusa po četiri godine, a nakon svake godine službe provjeravaju koje smo ciljeve u tom razdoblju ispunili. Potrebno je ispuniti sedam ciljeva koje grad odabere, a jedan obavezno mora biti mjerljiv u broju posjećenih stabala. Zato smo iskoristili trenutak kako bi se priključili programu kada nam je u jeku proljetna sama – rekla je Kristina Kocur, pročelnica upravnog odjela za komunalne djelatnosti i uređenje prostora.

Kocur dodaje kako će se u program probati uključiti što više građana koji će svojim prijedlogom reći gdje će se i što saditi.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!