[FOTO] Učenici iz Bjelovara, Češke i Slovačke spravljali delicije i uživali u druženju

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Turističko-ugostiteljska i prehrambena škola Bjelovar je, u razdoblju od 4. do 8. travnja 2022., bila domaćin treće razmjene u sklopu Erasmus+ projekta “Fundamentals of school partnership”. Ugostili su učenike i nastavnike iz Středni škola gastronomie a služeb iz Přerova u Češkoj i Stredna odborna škola obchodu a sluzieb iz Trenčina u Slovačkoj.

Tijekom tjedna organizirane su brojne aktivnosti. Prva tri dana, učenici svake škole pripremali su svoja tradicijska jela. U ponedjeljak je to učinio hrvatski tim koji se podijelio na slatka i slana jela. Slatka jela (furenjake, bilogorsku pitu, gibanica s jabukama, buhtle s pekmezom, kukuruzna zlevanku sa sirom, pekmezom i orasima) pripremali su nastavnici Igor Grgić i Marija Benkek s učenicima: Renatom Đuričić, Mihaelom Zeljar i Mihaelom Lončarevićem. Slana jela (juhu od bijelog graha, pašteta od čvaraka, kuhani bucek i kobasice sa kiselim kupusom, kukuruzni žganci sa čvarcima, krpice sa zeljem) pripremao je nastavnik Zlatko Pavičić s učenicima: Ivanom Maljevac, Klarom Frljužec, Bornom Miškovićem, Dorijanom Kličekom, Leom Mihalić i Lanom Štefović.

U utorak su svoja jela pripremali učenici i nastavnici iz Slovačke, a u srijedu su na red došla jela učenika i nastavnika iz Češke. Ravnatelj iz Přerova, Martin Kovář, posjetio je našu školu u utorak i srijedu te pozvao na buduću suradnju. Nastavnica Dagmar Vykoukalová školi je poklonila knjigu Hana češke autorice Alene Mornštajnove.

Pomoć u kuhinji te s ugostiteljskim posluživanjem tijekom sva tri dana pružili su nastavnici Tihomir Čurćija, Bojan Mušić, Anita Vodvarka i Mladen Lusavec s učenicima 2.e i 3.d (konobari), 3.f (pomoćni konobar) i 1.g (pomoćni kuhar i slastičar). Dodatno su, u utorak i srijedu, ručak za sve sudionike pripremali nastavnici Igor Grgić i Marija Benkek. U utorak se u pripreme uključio i 2.g razred (pomoćni kuhar i slastičar).

U ponedjeljak, nakon službenog dijela, goste su u obilazak Bjelovara povele učenice Korina Novak i Elena Jaušić u pratnji nastavnika Maria Svatoša i Marina Bezenšeka. U utorak su gosti, isto u pratnji nastavnika Maria Svatoša i Marina Bezenšeka posjetili Češku Obec.

Nakon radnog dijela, uslijedila su, u četvrtak i petak, dva izleta. U četvrtak je sudionicima bio organiziran izlet u Zagreb uz obilazak grada (u kojemu su jedan dio vođenja obavile učenice Mia Lončar i Klara Slivar) te posjet Muzeju iluzija i Muzeju čokolade. U petak su posjetili Daruvar – sve je započelo s posjetom OPG-u Jareš i kušanjem proizvoda te obilaskom grada, a završilo ručkom u restoranu Terasa nakon čega su ravnatelj Dalibor Vukalović i koordinatorica projekta Ana Špoljar podijelili potvrde o sudjelovanju i prigodne poklone gostima iz Slovačke i Češke.

Tekst: Ana Špljar


PODIJELI S PRIJATELJIMA!