Projektom se seli sklonište, besplatna SOS linija ostaje i po završetku

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Nasilje nad ženama postaje sve brutalnije, ali unatoč tome je sustav podrške i dalje manjkav, a često se za proživljeno nasilje okrivljava upravo žrtve. Problem je to koji je za pandemije postao još izraženiji.

-COVID je s jedne strane doveo do porasta nasilja nad ženama, ali je i neke žrtve demotivirao da se jave i prijave nasilje – upozorava Mirjana Bilopavlović iz pakračke udruge Delfin.

Upravo se to želi promijeniti projektom “Sigurna kuća – podizanje kvalitete psihosocijalne podrške i boravka” čiji je nositelj Grad Bjelovar, a partneri bjelovarska udruga Iris, križevačka Hera, SOS Virovitica i Delfin Pakrac. U sklopu njega je u Bjelovaru osnovana besplatna SOS linija za žrtve nasilja koja se može dobiti na broj 0800 200 033 i to svakog radnog dana. Potrebe za njom ima, a spremno uho za slušanje i riječi pomoći na njoj ima i volonterka Tea Milinović.

-Pružila sam sve informacije i pokušala pružiti emocionalnu podršku – navodi Milinović.

Volonterka na SOS liniji Tea Milinović

Upravo je to na telefonskoj liniji za žrtve nasilja i najvažnije.

-Volonteri prvo poslušaju žrtve, to im je najbitnije, da čuju žrtve da ona osjeti da ju netko uvažava i da ju je netko čuo, da progovori o svom problemu i potom sama odluči što i kako dalje – ističe voditeljica bjelovarskog skloništa za žrtve nasilja Iskrica Strčić.

Voditeljica skloništa za žene žrtve nasilja Iskrica Strčić

Projekt telefonsku liniju financira do kraja svibnja, ali će ona ostati i nakon toga jer će u pomoć priskočiti Grad koji je dijelom kroz projekt omogućio i preseljenje skloništa.

-Promijenili smo lokaciju sigurne kuće u Bjelovaru što zbog uvjeta, što zbog toga što za onu sadašnju zna velik dio javnosti. Pronašli smo novu lokaciju i gotovo pola milijuna kuna ćemo uložiti u adaptaciju tog novog prostora – rekao je na središnjoj konferenciji projekta gradonačelnik Dario Hrebak.

Bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak

Projektom Sigurna kuća žrtve nasilja su manje izolirane i stigmatizirane, a u udrugama koje ga provode se nadaju da priča nakon njegovog završetka neće stati jer ni nasilje neće odjednom nestati.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!