Znate li da se jaja mogu potkivati? U Kreševu u BiH znaju kako!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – U bjelovarskom muzeju danas je prezentirana posebna tehnika ukrašavanja jaja – potkivanje. Ta kovačka tradicija dolazi iz općine Kreševo u BiH iz koje naglašavaju važnost potkove i jajeta. Naime, jaje je simbol novog života, a potkovica simbol sreće. Zanimljiva legenda kaže da se ni jedan kovač u Kreševu nije mogao oženiti ako nije znao potkovati jaje, rekao je prije same današnje prezentacije, Krešimir Gabeli, majstor u potkivanju jaja. Potkovano jaje ima oznaku geografskog podrijetla, a uskoro bi moglo postati nematerijalna kulturna baština od strane UNESCO-a.

– Nema pisanih dokumenata kada je potkovano prvo jaje, ali pretpostavlja se da je to bilo unazad nekoliko stotina godina. U Kreševu su uvijek bili vrsni kovači, rabili su razne alate, a želeći pokazati svoje znanje, napravili su potkovano jaje što je bilo nezamislivo. Jaje se prvo ispuše pa se potkova pričvršćuje s čavlićima. Treba osoba koja to radi biti vrlo pažljiva i strpljiva. Možda to zna raditi nekolicina ljudi, no mi smo u poslu baš aktivni. Ovakva vrsta potkovanog jajeta radi se samo u Kreševu – rekao je Gabeli.

Majstora u potkivanju došli su gledati i vrtićarci iz Bjelovara koje je dogradonačelnik Igor Brajdić podsjetio da Bjelovar ima najstariju pisanicu u Hrvatskoj pronađenu na području Gudovca.

– Prezentaciju smo organizirali u suradnji s bosanskohercegovačkom općinom Kreševo, a radi se o jedinstvenoj atrakciji u svijetu. Hrvati u BiH oduvijek su bili poznati su kovači koji su stoljećima egzistirali zahvaljujući tom zanatu. Ondje se na jedinstven način dočekuje blagdan Uskrsa i to potkivanjem jaja. Tradicija je to koja je značila potvrdu da je mladi kovač naučio kovački zanat, dok danas čini samo jedan segment tradicije vezane uz taj zanat – rekao je Brajdić.

Podsjetimo, u muzeju je izložena spomenuta najstarija pisanica u Hrvatskoj uz koju stoji i ona Ukrajinska.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!