Učenici petih razreda osnovnih škola uskoro će moći dobiti svoje prve vozačke dozvole

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – U IV. Osnovnoj školi Bjelovar će se 27.travnja održati Županijsko natjecanje Sigurno u prometu. Riječ je o Programu za osposobljavanje za upravljanje biciklom koji je osmišljen prije tri godine i u koji se uključilo 26 škola, no sve je stalo zbog pandemije. Program je namijenjen učenicima petih razreda osnovnih škola. U 9 sati će se provesti teorijski dio, a između 10 i 11 sati praktični dio, odnosno tri dijela poligona koji učenici moraju proći i položiti da bi išli dalje na Državno natjecanje.

Iz policije ističu kako je rad s najmlađim sudionicima prometa ili s budućim sudionicama prometa i njihova edukacija jedna od najvažnijih aktivnosti Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske. Ministarstvo obrazovanja, znanosti i sporta u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova donijelo je Odluku o donošenju programa osposobljavanja za upravljanje biciklom i biciklističkoga ispita te obrazac potvrde o osposobljenosti za upravljanje biciklom namijenjen učenicima petih razreda osnovnih škola.

Donošenjem Programa za osposobljavanje upravljanja biciklom od strane Ministarstva obrazovanja, znanosti i sporta ostvaraju se preduvjeti za izvođenje sadržaja koji će ponajprije učenicima petih razreda osnovne škole omogućiti obogaćivanje i produbljivanje znanja, vještina i spoznaja vezano uz prometnu kulturu jer se prometni odgoj i obrazovanje ne smije ograničiti samo na stjecanje znanja o prometnim pravilima, odnosno pravilan prometni odgoj i obrazovanje uključuje uvježbavanje ponašanja na ulici i prometnoj stvarnosti, kao i simuliranoj prometnoj situaciji.

Program daje učenicima mogućnost stjecanja dodatnih kompetencija koje pridonose njihovu sigurnijem sudjelovanju u prometu, ali i mogućnost polaganja biciklističkoga ispita i dobivanje potvrde o osposobljenosti za upravljanje biciklom. Djeca s navršenih devet godina, sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, koja su u školama osposobljena i za to im je izdana potvrda, moći će samostalno upravljati biciklom na cesti, dok djeca koja nemaju položen biciklistički ispit mogu upravljati biciklom samo u pratnji osobe koja je navršila 16 godina.

Program se u školama izvodi kao izvannastavna aktivnost u trajanju od 16 školskih sati, a provodi ga učitelj tehničke kulture ili drugi učitelj koji je prošao odgovarajuću edukaciju agencije nadležne za odgoj i obrazovanje, dok se polaganje ispita provodi u suradnji učitelja, zaposlenika HAK-a i policijskih službenika.

Učenici će nakon položenoga ispita dobiti Potvrdu o osposobljenosti za upravljanje biciklom te će moći samostalno upravljati biciklom na cesti.

Isto tako, Odlukom o donošenju programa osposobljavanja za upravljanje biciklom propisano je da se program financira sredstvima koje će osigurati lokalna zajednica, autoklubovi, sponzori na lokalnoj razini, sredstvima Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog programa itd.

Za napomenuti je još da se djeca u sudjelovanju u prometu pojavljuju u najvećem dijelu kao vozači bicikla te kao djeca i kao biciklisti pripadaju najranjivijoj skupini u prometu. Upravljanje biciklom, ako nije u skladu s prometnim propisima i obilježeno određenom razinom prometne kulture, može dovesti do stradavanja s tragičnim posljedicama.

Cjelokupan program nalazi se na stranici Hrvatskog autokluba na adresi: bicikli.hak.hr.

U svrhu provođenja Programa u što više osnovnih škola na području Bjelovarsko-bilogorske županije, gradova i općina, molimo da za dodatne informacije te pomoć i podršku u izvođenju Programa, kontaktirate policijsku službenicu za preventivu u cestovnom prometu PU bjelovarsko-bilogorske Sandru Pavlek na broj telefona 043/270 143 ili e-mail spavlek@mup.hr.

Također, na navedeni e-mail molimo da dostavite popis opreme koja bi bila potrebna u provođenju programa (bicikli, kacige, prometni čunjevi, znakovi i sl.), a kako bi se ista pokušala nabaviti sukladno Programu.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!