Uz pjesmu i ples, u I. osnovnoj otvorena učionica pod vedrim nebom

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Kako u istom trenutku biti u prirodi, a opet u školi? Ovaj savršen spoj za djecu organiziran je u I. Osnovnoj školi Bjelovar koja je danas predstavila svoju učionicu na otvorenom. Učionica je nastala kao jedan od dva Erasmus ekološka projekta koji se provode u školi. Ideja je bila logično rješenje kako iskoristiti lijep šumoviti prostor u prirodi koji se nalazi odmah do školske zgrade.

– Htjeli smo pružiti našim učenicima priliku da uče u stvarnim situacijama, u prirodnom okruženju te u odmaku od neke svakodnevne nastave. Sretni smo što smo uz pomoć naših donatora uspjeli ostvariti veliku želju. Donatori su bjelovarske tvrtke, dio je financiran iz EU projekata, a dio iz donacija – kaže ravnateljica Martina Supančić.

Boravak u prirodi neće biti samo u duhu učenja i sjedenja na mjestu. Za djecu su dostupne i brojne aktivnosti odnosno igre, smještene u sklopu same učionice na otvorenom.

– Imamo mali vrt sa začinskim biljem, jednu malu senzomotornu stazu od prirodnih materijala, igračke “križić-kružić” te pračku, isto tako od prirodnih materijala. Nadam se da će djeci biti jako zabavno i zanimljivo – dodaje Supančić.

Učenici 2. B razreda za okupljene roditelje i donatore pripremili su govorni i plesni program, a sve je začinjeno njihovim isprobavanjem svih navedenih mogućnosti koje nudi učionica na otvorenom.

Luka

– Jako mi se čini simpatično učiti u prirodi, lijepo možemo gledati kako raste cvijeće, bolje je nego u učionici u školi jer tamo se može samo kroz prozor gledati. Ovdje vani u prirodi možemo vidjeti sve bez ikakvih smetnji – rekao je Luka.
– Bolje je vani jer možemo vidjeti prirodu cijelu i učiti o njoj, recimo da se neko cvijeće smije, a neko ne smije brati – kaže Ema.

Ema

Učionica na otvorenom ima doista sve, od ploče, klupa pa do brojnih mogućnosti da svaki školski sad bude poseban na svoj način. Ravnateljica kaže da će se učionica na otvorenom s vremenom i nadograđivati jer za to prostora itekako ima. 

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!