Gradom će sutra u zoru, na nezaobilaznoj prvomajskoj budnici, protutnjati rekordan broj motora

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Zvukovi motora i na ovaj će Praznik rada u rano jutro probuditi Bjelovarčane. Budnicu su pokrenuli radnici u znak bunta protiv kapitalista tako što su skinuli auspuhe s motora i u cik zore protutnjali gradom i zatim mirno otišli na posao. Tadašnji žandari su ih pokušali uloviti, ali bez uspjeha jer su bili na – biciklima. Jedinstvena tradicija u Bjelovaru se provodi zadnjih stotinjak godina, a neće izostati ni ove godine, potvrdio nam je predsjednik Moto kluba Bjelovar Alen Krce.

– Ove godine kao i dosadašnjih, 1. svibnja Moto klub Bjelovar organizira tradicionalnu moto budnicu. Okupljanje je na parkiralištu Dvorane europskih prvaka od 4.30, a u 5 sati je formiranje kolone i pod policijskom pratnjom krećemo na vožnju prigradskim te gradskim ulicama. Sama budnica ove godine završava na sajamskom prostoru u Gudovcu uz malo druženje nakon vožnje – otkriva.

Sam Moto klub Bjelovar broji više od 60 članova, ali na Budnici sudjeluju motoristi iz više mjesta. Ove se godine očekuje velik broj sudionika, vjerojatno veći nego u protekle dvije godine.

– Očekujemo, s obzirom da je prognoza bez oborina, dosta velik odaziv sudionika ne samo iz Bjelovara i iz drugih mjesta u županiji, nego i šire. Imali smo i sudionika iz drugih država – prisjeća se. O kojoj je Budnici po redu riječ, teško je otkriti. 

– Budnica se održava oko stotu godine zaredom, ne možemo točno reći jer ne postoje pisani dokazi o prvoj budnici jer je njen početak bio ilegalan i zabranjen, no znamo da Moto klub Bjelovar postoji od 1930. godine i od tad je jedan od organizatora same, pod današnjim nazivom poznate, moto budnice – navodi.

Prisjetio se predsjednik Moto kluba Bjelovar i kako je Budnica izgledala prošle godine zbog tada aktualnih epidemioloških mjera.

– Možemo reći da se prošle i pretprošle godine budnica vozila u puno manjem opsegu, ali pod uvjetima kakvi su tad bili na snazi. Pridržavali smo se uvjeta, nije bilo druženja ni okupljanja. Prošle godine smo dobili dozvolu za okupljanje vani tijekom same budnice i nakon okupljanja nije bilo druženja, a u budnici je tada sudjelovalo više od 300 motocikala – govori. Kako takvih mjera ove godine nema, broj motocikala mogao bi biti rekordan, a Krce sve sudionike moli za poštivanje prometnih propisa.

– Očekujemo puno veći broj sudionika. Pozivam sve sudionike moto budnice da se pridržavaju prometnih propisa jer mi smo sudionici u prometu. Molim sve da budu registrirani s odgovarajućom vozačkom dozvolom i minimalno kacigom od opreme, da održavaju razmak u koloni i poštuju pravila vožnje u koloni te da slušaju upozorenja policije i redara koji će tamo biti jer najvažnija nam je sigurnost svih sudionika da sve sigurno prođe – naglašava.

Ipak, Budnica je posebna po tome da se za jedno kršenje propisa tijekom trajanja vožnje vozače neće sankcionirati.

– Sama budnica zahtijeva da sve bude po propisu, ali imamo jedno malo izuzeće, a to je da svi koji se u toj koloni nađu bez prigušivača na ispušnom sustavu neće biti za to sankcionirani i kažnjeni jer samo budnica to dozvoljava, isključivo tijekom trajanja vožnje u koloni – navodi.

Budnica se svake godine i snima, a od dobivenih snimki montira se kratki video koji služi kao uspomena na svaku godinu Budnice koja je jedan od zaštitnih znakova grada Bjelovara.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!