Učiteljica iz Osnovne škole u Rovišću na usavršavanju u Portugalu. Evo kakve su škole u toj zemlji i koji grad ju je oduševio

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Od početka ove nastavne godine u Osnovnoj školi Rovišće provodi se Erasmus+ KA1 projekt, financiran bespovratnim sredstvima Europske unije. Projekt nosi engleski naziv Equal: Everybody’s Quest Until All Learn što u slobodnom prijevodu glasi: Zadatak svih, dok svi ne nauče.

U Osnovnoj školi Rovišće smatraju da je poticanje rodne ravnopravnosti odgovornost svakog pojedinca i da osvještavanje treba početi već u ranijoj dobi učenika. Jedan od ciljeva projekta je stručno usavršavanje učiteljica i učitelja na međunarodnim edukacijama.

-Po nova znanja otputovala sam u Santarém u Portugalu, gdje su se predavanja i radionice održavala na lokalnom veleučilištu Instituto Politécnico de Santarém, koje među ostalim obrazuje i buduće učitelje razredne nastave. Na edukaciji se najviše govorilo o učinkovitim neformalnim pristupima obrazovanja s ciljem stjecanja znanja o osnovnim dječjim pravima, socijalnoj i društvenoj uključenosti te o aktivnom građanstvu – rekla je Diana Tabar iz Osnovne škole Rovišće.

Posjet osnovnoj školi (1. – 4.razred) otkrio je da su škole u Portugalu vrlo dobro opremljene. Većina škola ima vlastiti laboratorij u kojemu učenici mogu već od najmanjih nogu provoditi eksperimente, pripremati pripravke za mikroskop, a proučavaju i ljudsko tijelo, vrste stijena i još mnogo toga. Na svakom zidu škole, učenici mogu pronaći poruke kojima ih se potiče razvijanju vlastitih potencijala, usvajanju vještina kako se izboriti za sebe, ali istovremeno misliti na druge te kako prihvaćati različitosti da bi zajedno mogli rasti.

Dio svake međunarodne edukacije je i upoznavanje s kulturom domaćina. Portugalci su topli, otvoreni i veseli ljudi koji sami za sebe kažu da će u svakom konfliktu imati osmijeh na licu. Također za sebe tvrde da imaju recept s bakalarom za svaki dan u godini. Kušala sam ih nekoliko. Svakako bih ih preporučila.

-Ono što me posebno iznenadilo, kao ljubiteljicu Harry Potter serijala knjiga, koliki je utjecaj Portugal, a posebice grad Porto, ostavio na spisateljicu J. K. Rowling. Slučajno sam se našla u Portu na dan inicijacije „brucoša“ za koje sam pomislila da dolaze na Harry Potter konvenciju jer su svi redom imali crne plašteve i šalove. Ispostavilo se da je to njihova 500-godišnja tradicija te, iako vole Harry Pottera, čarobnjački plaštevi su modni izričaj Porta. Može se zaključiti da nije slučajnost da je Salazar Slytherin, osnivač omraženog doma u Hogwartsu, imenjak diktatora António de Oliveira Salazara koji je Portugalom vladao 30-ak godina. Portugal očarava svojim prirodnim ljepotama, malim srednjovjekovnim gradovima, ali ponajprije ljudima koji zrače dobrodošlicom kamo god se uputili, a to je najbolji pokazatelj uvažavanja različitosti. – rekla je Diana Tabar.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!