Na listi čekanja 160 djece, Bjelovar dobiva još jedan vrtić u središtu grada

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Po završetku ovogodišnjih upisa u bjelovarske vrtiće, na listi čekanja naći će se oko 160 djece, predviđaju u Gradskoj upravi. To je porazno, priznaje bjelovarski gradonačelnik Hrebak, no dodaje kako kratkoročnog rješenja – nema.

-Jedino rješenje za ovaj problem jest izgradnja novih vrtića. Kao što znate, Grad Bjelovar ima dokumentaciju za izgradnju nova dva vrtića, u Ulici Viktora Bubnja i u Ždralovima, a s obzirom na liste čekanja, morat ćemo graditi još jedan. Već smo krenuli s pripremnim radnjama – otkriva Hrebak.

Grad je u potrazi za odgovarajućom lokacijom kako bi se što prije moglo krenuti u izradu potrebne dokumentacije, a neslužbeno doznajemo kako bi novi vrtić mogao biti otvoren u samom središtu grada. Kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti država je osigurala gotovo 1,3 milijarde kuna za izgradnju novih vrtića, a natječaji bi trebali biti objavljeni tijekom svibnja.

Sve i da u iduće dvije godine uspije izgraditi sva tri planirana vrtića, Grad nije riješio problem za ovu godinu. Hrebak je toga, kaže, svjestan.

-U rješavanje ovog problema uključili smo i privatne vrtiće koji će pokušati upisati što je moguće više djece u svoje programe, a isto će se nastojati učiniti i u gradskom vrtiću, sve uz dodatna ulaganja iz gradskog proračuna, naravno. Vjerujem kako bismo na taj način mogli zbrinuti još 50 do 60 djece, no i dalje nismo u potpunosti riješili problem jer će na listi ostati njih između 70 i 80 – kaže Hrebak.

Dodaje kako bi to uglavnom trebali biti mališani čiji je bar jedan roditelj nezaposlen i može ostati kod kuće s djetetom.

-Znam da još uvijek ima onih koji osporavaju kad govorim da se Bjelovar budi i razvija, no ova situacija to potvrđuje. Kad smo prije pet godina preuzeli vlast u gradu, u vrtićima smo imali tisuću djece i nije bilo lista čekanja, a danas ih je u vrtićima 1200, a na listi čekanja ih je još 160 – zaključuje Hrebak.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!