U Gimnaziji održani Dani medijske pismenosti. Evo što su učenici naučili

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Ove godine, u tjednu obilježavanja Dana medijske pismenosti Gimnazija Bjelovar je, osim predavanja i radionica profesorica koje obrađuju teme medijske pismenosti, otvorila svoja vrata stručnjacima i osobama koje se bave ovom tematikom.

Glavni cilj je podizanje svijesti učenika/ca o važnosti medijske pismenosti i kritičkog promišljanja u medijskim sadržajima te je iz tog razloga Gimnazija Bjelovar ugostila predavačice: Barbaru Vukalović, Marijanu Kranjec i Niku Pavičić.

Kriminalistkinja Barbara Vukalović je na vrlo zanimljiv način prezentirala temu „Govor mržnje“. Težište je bilo na promicanju tolerancije u svrhu sprječavanja bilo kojeg oblika nasilja. Uz navedenu temu, Barbara Vukalović je obradila i temu „ Sigurnost na internetu“ i na interesantan način učenicima prikazala opasnosti koje „vrebaju“ na internetu te kako se zaštititi od istih, i to kroz poučan videouradak, ali i kroz pitoreskan prikaz životnih situacija ljudi.

Novinarka Marijana Kranjec zaintrigirala je učenike/ce temom „Televizija i mladi“ te im je predstavila ulogu, smisao i svrhu televizije kroz kratak dokumentarni film o mladoj osobi iz Bjelovara koja je ostavila pečat na jednu cijelu generaciju s kraja 80-ih. Učenici/ce su velikim pljeskom zahvalili Marijani Kranjec na izlaganju uz želju da ponovno posjeti Gimnaziju.

Učenici/ce su pokazali veliko zanimanje za predavanje „Kako zarađivati od društvenih mreža“, a koje je priredila Nika Pavičić, studentica digitalnog marketinga. Učenici/ce su za Niku imali pregršt pitanja, a ona ih je oduševila kako svojim nastupom, tako i s informacijama, ukazavši im na dobre i loše strane društvenih mreža.

Medijske kompetencije su prijeko potrebne, kako odraslima tako i mladima, kako bi što efikasnije pronašli pravi put u labirintu informacija, te kako bi razvili vještine kritičkog razmišljanja i razumijevanja medija. U tu svrhu profesorica Biljana Barišić Mudri održala je radionice na temu „Copywright/Copywrong“, a profesorica Željka Holjević radionice na temu „Lažne vijesti“.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!