Članovi HORKUD-a ‘Golub’ na iznimno važnom festivalu u Vukovaru. Evo kako su zaslužili poziv i kako su se prezentirali

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Sekcija tradicijsko tekstilnog rukotvorstva HORKUD-a „Golub“ Bjelovar primila je poziv da sudjeluje na 4. Festivalu nematerijalne kulturne baštine , turističkih manifestacija, atrakcija i destinacija SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ VUKOVAR 2022.

Radeći na terenu Slavica Šafar pronašla je nepoznatu čipku, dok su Manda Turković i Melita Blazonija otkrile su kako se čipka radi. Uprava za zaštitu kulturne baštine izdala je Rješenje kojim se umijeće izrade izrade čipke na drot na području općine Ivanska stavlja pod preventivnu zaštitu.

Upravo zbog umijeća izrade čipke na drot, članice TTR HORKUD-a „Golub“ Bjelovar, ali i pučke pjevačice, ulični svirači te verglaš Dubravko Kovačević pozvani su na ovaj festival. Dio teksta koji je organizator festivala poslao Golubašima je: „Pogledao sam Facebook stranicu HORKUD-a „Golub“, i zaista se imate čime ponositi. Za Vukovar su nam pored čipkarica i pučkih pjevačica zanimljivi i ulični svirači te vaš verglaš.“

Zaštićena hrvatska nematerijalna kulturna baština

Ovaj festival se razlikuje od ostalih turističkih manifestacija po tome što se u sklopu njega, svake godine u Vukovaru okupljaju sudionici koji prezentiraju zaštićenu hrvatsku nematerijalnu kulturnu baštinu. Posjetiteljima se pruža prilika, da na jednom mjestu, u Vukovaru, vide i upoznaju se sa zaštićenim hrvatskim nematerijalnim kulturnim dobrima. Festival je i međunarodnog karaktera, jer na njemu sudjeluju i Hrvati koji žive izvan RH, a u Vukovaru prezentiraju ples, pjevanje, nošnje i ostalu kulturnu baštinu koju su sačuvali ili ju obnavljaju. To je njihova poveznica s rodnim krajem.

Ove godine zemlja partner bila je Izrael, čije filmove su posjetitelji imali prilike pogledati u rodnoj kući Lavoslava Ružičke. Gostujuće društvo izvan Hrvatske bilo je ono iz Bugarske.

Kako je ovo bila i turistička manifestacija, Golubaši su podijeliti materijale kojima se promovira Grad Bjelovar te Turistička zajednica Bilogora-Bjelovar i Turistička zajednica Bjelovarsko-bilogorske županije.

Bila su ovo tri iznimno lijepo i korisno provedena dana u kojima su ostvareni kontakti s domaćinima, ali i gostujućim društvima te najbolji mogući uvod u obilježavanje 135 godina od osnutka Goluba – naveli su iz HORKUD-a.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!