[FOTO] Učenici Medicinske u cipelama ‘malog gimnazijalčića’ odšetali u prošlost

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Svjetsku je slavu hrvatski književnik Mato Lovrak stekao svojim vrhunskim romanima za djecu, a njegovi su autobiografski zapisi do sada bili manje poznati. Bjelovar ima sreću što je dio zapisa posvećen upravo tom gradu u kojem je Lovrak proveo dio svoga školovanja. Mato Lovrak u Bjelovar dolazi 1910. godine kao desetogodišnji dječak. Gimnazijski program bio je osmogodišnji nakon čega se polagao viši ispit te dobivala svjedodžba o zrelosti koja je omogućavala daljnje školovanje. No, Lovrakovo školovanje u Bjelovaru prekinuo je početak 1. svjetskog rata 1914. godine, a školovanje za učitelja završava 1919. godine u Zagrebu.

Iako ga za Bjelovar vežu brojne nevolje, kako to sam često ističe, opisujući se kao „malog gimnazijalčića“ prestrašenog novom sredinom i strogim profesorima, Lovrak ipak uvijek naglašava ljepotu i pozitivno ozračje Bjelovara.

Upravo to pozitivno ozračje željeli smo prenijeti učenicima Medicinske škole Bjelovar, a cilj je bio i promovirati knjigu na neuobičajeni način. Prema tekstovima pod naslovom ‘Bjelovarom, stazama djetinjstva’, organizirali smo šetnju za učenike Medicinske škole Bjelovar, a cilj je bio oživjeti tekst te ga obogatiti obilaskom stoljetnih bjelovarskih zgrada i ulica koje u svojim memoarima spominje Mato Lovrak.

Lovrakove tekstove u šetnji  prepričala je Kristina Tomić, učenica drugog razreda Medicinske škole Bjelovar. Kristina je naglasak stavila na odgojno-obrazovne teme, pa je šetnja započela ispred, Gimnazije Bjelovar, škole o kojoj je Lovrak, „mali gimnazijalčić“, najviše pisao, a završila ispred Sokolane u kojoj je Lovrak imao „gombanje“.

Hvala Kristini na pričama i svakako ćemo ubuduće grad gledati i graditi i kroz prizmu Lovrakovih tekstova!

„Tako sam ja u fantaziji svojoj kao mali dječarac podizao Bjelovar do neslućenih mogućnosti. Pretvarao sam ga u Zagreb, još više u Chicago ili New York, velegradove, koje sam upoznao sa slika… Hodajući stazama djetinjstva, ne oživješe samo noge kao u dječaka već i srce i mašta…“

Na kraju podsjetimo da je knjiga Mate Lovraka „Bjelovarom, stazama djetinjstva“ objavljena u prosincu 2020. u izdanju Medicinske škole Bjelovar i Državnog arhiva u Bjelovaru. Publikaciju su uredile Zorka Renić (Medicinska škola Bjelovar) i Martina Krivić Lekić (Državni arhiv u Bjelovaru), a lekturu i korekturu potpisuje profesorica Iva Ban (Medicinska škola Bjelovar).


PODIJELI S PRIJATELJIMA!