Bjelovar, Nova Rača i Rovišće imaju vodu besprijekorne kvalitete koja se redovito provjerava

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Kvaliteta vode uvijek je važno pitanje o kojem se treba voditi posebna briga, a to dobro znaju u Vodnim uslugama Bjelovar. Ta tvrtka brine o svom vodouslužnom području koje se proteže na Bjelovar te općine Nova Rača i Rovišće. Predsjednik Uprave Vodnih usluga Ivan Ivančić otkriva odakle stiže voda koju svakodnevno konzumiramo.

– Naši bunari su u susjednoj županiji i unatoč dugom transportnom cjevovodu od mjesta Delovi do Bjelovara, nekih 24,5 kilometara, u Grad Bjelovar stiže, rekao bih, voda besprijekorne kvalitete. Radi se o vrhunskom inženjerskom radu ljudi koji su svojevremeno projektirali i izgradili taj cjevovod. Nije nepoznato da je naša voda opterećena prekomjernom količinom željeza i mangana na samom izvorištu, međutim pogon za preradu vode, kondicioniranje i pripremu za transport besprijekorno radi sve ove godine, a naše ekipe to kvalitetno održavaju tako da se nikad nije dogodio incident u smislu zagađenja ili smanjenja kvalitete vode – ističe. Kvalitetu vode dokazuju brojne kontrole koje se provode iz mjeseca u mjesec.

– Na godišnjoj razini Hrvatski zavod za javno zdravstvo provodi 300-tinjak analiza na području Bjelovara i susjednih općina kojima isporučujemo vodu. Prošle je godine napravljeno 276 analiza vode, a nijedan uzorak nije bio nesukladan, odnosno nijedan od promatranih, analiziranih parametara nije izlazio iz zakonskih okvira – napominje čelni čovjek Vodnih usluga Bjelovar te otkriva koji su sve parametri važni za analizu kvalitete vode.

– Rade se različite analize, ali najčešće se kontroliraju kemijski sastav, odnosno fizikalno-kemijski pokazatelji. Između ostalog, kemijski spojevi kao što su klor, željezo, mangan, kloridi, nitrati, nitriti, amoniji… Kontrolira se i temperatura, mutnoća, boja, miris, okus, pH, elektrovodljivost, kao i mikrobiološki pokazatelji, dakle različite vrste bakterijskih kolonija. Sve je to sadržaj svake od tih analiza i svi su ti pokazatelji u zadanim gabaritima – naglašava Ivančić.

S obzirom na velik broj analiza vode koje Vodne usluge provode uz pomoć Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Bjelovarsko-bilogorske županije, može se zaključiti kako je kvaliteta vode u Bjelovaru, Novoj Rači i Rovišću neupitna. Tome u prilog ide i podatak kako nikad nije došlo do smanjenja kvalitete vode. S obzirom da je cjevovod koji dovodi vodu do grada, Ivančić naglašava kako nikad nije došlo ni do zastoja u isporuci vode što je, kaže, realna mogućnost.

– S obzirom da vodu transportiramo preko Bilogore i da su uvijek moguće pojave na terenu koje bi mogle uvjetovati oštećenja na tako dugom cjevovodu, nikad se nije dogodilo da je Bjelovar ostao bez vode. U ovom su času u funkciji tri bunara i oni više nego dvostruko kapacitetom zadovoljavaju našu potrošnju vode – navodi.

Stanovnici o čijem vodouslužnom području brinu Vodne usluge Bjelovar nemaju nikakvog razloga za brigu, zaključuje Ivančić te ističe kako je voda pod najstrožom mogućom kontrolom te kako im je kvaliteta vode prioritet svih prioriteta.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!