HUHIV i HZJZ promiču zdravlje i znanstvenu pismenost

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Kako bi popularizirali STEM pristup za očuvanje zdravlja, udruga HUHIV i Hrvatski zavod za javno zdravstvo u 12 gradova provode besplatne radionice “Istraži i očuvaj zdravlje” namijenjene svim generacijama. Jedna je održana i u Bjelovaru u kojem su se dotakli mozga i zaraznih bolesti i to kroz predavanje, film, kviz, igrice, 3D modele ljudske anatomije. Važno je prilagoditi pristup, posebno u radu s djecom vrtićke i predškolske dobi, napominje epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Tatjana Nemeth Blažić.

-To se treba raditi na način da bude zanimljivo, njima primjereno, razumljivo. Ako su to mala djeca uvijek to treba povezati s jednostavnim pojmovima, koristiti crteže, crtiće, ono što je njima zanimljivo. Osim predavanja treba koristiti i pokuse i pokazati na koji način možemo istraživati svijet – kaže Nemeth Blažić.

Na taj se način naučeno i zapamti poput primjerice važnosti pranja ruku. Osim očuvanja zdravlja projektom se želi i povećati znanstvena pismenost i naglasiti važnost kritičkog promišljanja.

-STEM je upravo to, nisu to samo stručni smjerovi kao što su matematika i inženjerstvo i tehnologija. Važno je razvijati to kritičko razmišljanje jer mi onda za informaciju koja nam je prezentirana možemo odlučiti je li točna, koja zahtjeva malo više našeg osobnog istraživanja, koja je informacija korisna, a koja nije – tumači Josip Kresović iz HUHIV-a.

Kroz STEM koji ima interdisciplinarni pristup se želi postići upravo to.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!