Bjelovar će nakon 40 godina dobiti novi uređaj za pročišćavanje otpadnih voda

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – U Gradskoj je vijećnici održana tiskovna konferencija na temu trenutnog stanja radova projekta “Poboljšanje vodokomunalne infrastrukture aglomeracije Bjelovar”, nakon kojeg je organiziran posjet gradilištu u Velikom Korenovu. Ondje su neki od glavnih aktera projekta dali izjave za javnost.

– Pohvaljujem suradnju i sinergiju koju smo uspostavili s Hrvatskim vodama. Želim prije svega čestitati našim radnicima, svim djelatnicima koji su radili na ovom projektu vrijednom 257 milijuna kuna. Ovo je jedan novi projekt u sklopu toga vrijedan 122 milijuna kuna, pročistač otpadnih voda gdje ćemo se na najmoderniji način baviti otpadnim vodama u Bjelovaru – izjavio je zamjenik bjelovarskog gradonačelnika, Igor Brajdić.

Matijaš Bjelca, voditelj komercijalnog dijela za sektor ekologije za tvrtku Riko d.o.o. u Hrvatskoj, inače tvrtke koja je odabrana za izvođača radova na pročistaču, nije krio zadovoljstvo potpisanim ugovorom za izgradnju novog pročistača u Bjelovaru.

– Tvrtka Riko ima dosta iskustva na sličnim uređajima vezano za izgradnju novog uređaja uz rekonstrukciju gdje su dosta kompleksni radovi. To je za našu tvrtku drugi najveći uređaj kojeg radimo u Hrvatskoj. Novi uređaj će imati treći stupanj pročišćavanja, što će osigurati puno veću kvalitetu pročišćene otpadne vode. Predviđen je i sustav za mulj za uzemljavanje koji će se nakon sedam ili osam godina koristiti uz ceste i agrikulture. Moguće je takav mulj koristiti u budućnosti – otkrio je.

Predsjednik Uprave Vodnih usluga, Ivan Ivančić otkrio je zašto je potrebno modernizirati postojeći uređaj za pročišćavanje otpadnih voda.

– Ovaj uređaj je rađen 80-ih godina prošlog stoljeća, dakle on je već otprilike 40 godina u funkciji i on je svoj posao pročišćavanja otpadnih voda grada Bjelovara radio besprijekorno sve ove godine, imamo odlične rezultate. Međutim, direktivama Europske unije propisan je dodatni stupanj pročišćavanja koji se odnosi na dušik i fosfor, to je treći stupanj pročišćavanja u odnosu na ova dosadašnja dva, i to je ono što se bitno mijenja. Zbog toga je potrebno osuvremeniti uređaj, ali i njegov amortizacijski vijek je već pri kraju. Prema tome, ovo je dobar trenutak da se taj uređaj zamijeni, dogradi i rekonstruira ovaj dio koji je moguće još moguće zadržati u funkciji i da dobijemo suvremeni uređaj koji će ispunjavati dopisane direktive Europske unije – pojasnio je.

Zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda, Davor Vukmirić naglasio je kako bi hrvatske tvrtke mogle puno toga naučiti od svojih slovenskih kolega, ali i dodao da se zajedničkom suradnjom dolazi do rezultata. Bjelovarsku je aglomeraciju ocijenio odličnom.

– Kad govorimo o uspoređivanju projekta aglomeracije Bjelovar s nekim drugim primjerice u dunavskom slivu, onda moram reći da je ovo sigurno među top tri projekta u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, pa usudio bih se reći i prvi koji je došao do ove faze projekta na ovaj način, prvenstveno s tim što mi za desetak dana zatvaramo priču postavljanja mreže što nikome u bližoj okolici nije uspjelo, a da pritom nemamo nikakvih kritičnih situacija ili neke sjene koja bi to dovela u pitanje. Napravljeno je to na vrlo visokoj razini odgovornosti i u pripremi, ali i u provedbi – naglasio je Vukmirić te iskreno čestitao Gradu Bjelovaru i Vodnim uslugama.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!