[FOTO] Dijana Nazor Čorda otvorila izložbu ‘Vidljivo-nevidljivi svijet’ u Bjelovaru

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – U Gradskom muzeju Bjelovar, u galerijskom prostoru Galerije Naste Rojc jučer je otvorena izložba ‘Vidljivo-nevidljivi svijet’ Dijane Nazor Čorda, mala retrospektiva infracrvenog slikarstva. Na izložbi se mogu vidjeti djela nastala od 2014. do danas. Ravnatelj Muzeja, Milan Pavlović istaknuo je kako je riječ o izložbi koja je u svjetskim i hrvatskim razmjerima nešto novo i originalno.

Učenik trećeg razreda Glazbene škole Vatroslava Lisinskog Borna Bertić na gitari je odsvirao skladbu koja je prethodila otvorenju izložbe

– Imamo infrared, prednju stranu slike koju očitavamo okom, a iza toga nalazi se nešto skriveno što može biti od ikonografskog, kršćanskog, liturgijskog prikaza, kršćanske simbolike. Imamo i kombinaciju anđela, apstraktna rješenja, gotovo geometrizmi koja se i kasnije prelamaju u novi oblik – pojasnio je.

Autorica izložbe Dijana Nazor Čorda detaljnije je ispričala kako je nastalo 60-ak radova uvrštena u izložbu.

– Veći dio je dio doktorata koji sam radila na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu pod mentorstvom profesora Igora Rončevića koji je nedavno postao i akademik i velika mi je čast da mogu izlagati u ovom reprezentativnom prostoru nedugo nakon njega. Druga moja komentorica je doktorica znanosti Jana Žiljak Gršić koja me uvela u svijet infrareda i zahvaljujući toj metodi i njoj, a ujedno i profesoru emeritusu Vilku Žiljku ja sam ušla u jedan nevidljivi svijet koji me toliko oduševio da sam se i nakon doktorata 2017. godine nastavila baviti ovim istraživanjem zato što pruža mogućnost da izrazim sve svoje tajne, da i u vizualnom spektru pokažem nešto što je meni likovno zanimljivo, da pokažem nešto i u vizualnom spektru, ali i da sakrijem neke svoje tajne, neke svoje preokupacije duhovne kao što su labirinti – navela je.

Pri proučavanju slika, ako želite vidjeti i ono što golim okom ne možete, morate koristiti posebne čitače ili kamere. U svakoj prostoriji galerije postavljene su slike iz različitih ciklusa.

– Ja želim i dalje istraživati i raditi različite cikluse, a ne da stalno radim u istom stilu, to me trenutno ne zanima. Zanima me istraživanje, da pokažem dio svog svijeta – poručila je autorica. Izložbu možete pogledati sve do 1. rujna, od utorka do petka od 10 do 17 sati, a subotom od 9 do 13 sati.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!